RÖJ FÖRST – ORGANISERA SEN

kontorskaos

 

DU MÅSTE RÖJA INNAN DU KAN BÖRJA ORGANISERA!

Först efter det börjar du fundera över förvaring och vad du ska göra med det som blev över.

Idén är att du skall ha en balans med tillräckligt med saker – både fysiska och digitala – för att du skall kunna leva och arbeta bekvämt och effektivt – och inget mer.


Frågor att ställa om sina grejer:

-Kommer jag verkligen att använda detta, eller läsa detta?

-Om det är sönder, kommer jag att fixa det?

-Måste detta sparas? (vissa papper måste rent juridiskt sparas en viss tid)

-Irriterar denna saken mig ?


VARNING! När du börjar rensa, blir det större innan det blir bättre. Var beredd på det! Hur stora högarna än ser ut – när du börjar bryta upp dem så kommer du att bli chockad över hur de växer! Det är normalt, bli inte rädd. Det blir bättre Organisera!


 

 

kalender

 

irriterad

 

donate toss keep

 

 

 

TÖM

 

 

EN SAK ÅT GÅNGEN

 

 

 

EN SAK ÅT GÅNGEN

 

timer

 

musik

 

 

BUBBELBAD

8 STEG I RÖJNINGSPROCESSEN:

 

1. SÄTT UPP ETT MÖTE MED DIG SJÄLV PÅ KALENDERN!  Gör det till en prioritering och boka in tider där du skall röja och organisera.  Om något som verkligen är akut dyker upp, ta inte bort det från kalendern, utan omboka till en annan tid eller dag.

 

2. VÄLJ ATT STARTA MED DET UTRYMME SOM IRRITERAR DIG MEST –  du får en extra boost av att ha tacklat det som kanske stört dig i många år  och det ger dig motivationen att fortsätta med nästa område.

 

3. SÄTT UPP STATIONER med lådor markerade med t.ex. Sälj, Donera,  Återvinn osv. Du kan också göra underkategorier, som ”till Lions”,  ”till scouterna”, ”till dottern” osv, under kategorin Donera. Ha även en stor sopsäck till Släng-kategorin.

 

4. DELA UPP I KATEGORIER– rensa ut det som är lättast att skiljas ifrån och som  är ganska självklart först. Såsom sånt som är sönder och inte kommer att bli lagat, det du inte använder längre, det du verkligen inte tycker om osv.  Sen kommer sakerna som du måste ta lite mer beslut om. Den sista kategorin skall alltid vara sentimentala saker.

 

5. TÖM OMRÅDET DU SKALL ORGANISERA. Det gör det mycket lättare att få överblick på vad du har. Sortera sen lika saker med lika och ta bort dubbletter, trasiga saker osv, samt bestäm dig för hur mycket du behöver behålla.  

 

6. BLI FÄRDIG MED ETT UTRYMME I TAGET – det kan vara en bokhylla, en låda, en del av förrådet osv. Studsa inte runt, koncentrera dig på det du gör nu. Om du hittar något som hör hemma någon annanstans, lägg det i en låda markerat “Att lägga tillbaka” eller liknande. Vad som händer annars, är att du går till andra delen av kontoret eller hemmet med den där saken som skall läggas tillbaka och hittar något annat som ju skall ligga någon annanstans…. Helt plötsligt är du helt slut och kan inte förstå varför det ser mer stökigt ut nu än när du började.

 

7. ANVÄND TVÅ VERKTYG:

KAMERA: Ta förebilder – det dokumenterar dina framgångar. Det är det bästa sättet att få motivation att fortsätta genom att fysiskt kunna se tillbaka på vad man redan åstadkommit.

 

TIMER: Ett projekt har en början och ett slut. Istället för att säga att projektet är hela bokhyllan, så är projektet slut när timern ringer. Det du blev klar med under den tiden, det är ditt projekt för dagen. Sätt timern på minst 15 minuter och max 3 timmar åt gången. Känner du att du har mer i dig, kan du givetvis arbeta vidare.  Men ta en paus, ät något, ta en promenad etc. Sätt sen timern igen, max 3 timmar åt gången.

 

BONUS – om du tycker om musik, på med hörlurarna eller full sprutt på högtalarna om du är hemma—och sätt på något som peppar dig under den tiden du satte timern på.

 

8. BELÖNA DIG SJÄLV! Se det som en motivation att fortsätta med nästa uppgift. Det kan vara en sovmorgon, njuta av ett bubbelbad med ett glas vin när du kommer hem, den där chokladkakan hos bagaren till fikan. När du har avslutat en större del av dina projekt, kan belöningen vara större.     Du bestämmer, men ha något att se fram emot! Bestäm innan du börjar vad som är belöningen.

CUPCAKE                                                                                                                            SOVMORGON

Nu är det DAGS ATT ORGANISERA, STRUKTURERA OCH SÄTTA UPP RÄTT RUTINER!close

Tycker om bloggen? Sprid gärna glädjen!

Kontakt
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube