Sålla bland ärvda saker

Från Expertkolumnen i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.

Fråga:

Hej Linda!

Vi har de senaste åren fått ärva en VÄLDIG massa saker och jag vet inte vad jag skall ta mig till. Vi har inte plats för det, men jag vet inte hur jag skall komma igenom allt och ta beslut om vad vi skall behålla. Jag inser ju att vi inte kan behålla allt, men detta var ju våra föräldrars saker och det är väldigt känslomässigt. Jag vill också att våra barn skall ha något att minnas far- och morföräldrarna med, när de blir lite äldre. Hoppas du kan ge mig några tips?

Hälsningar,

Carina och SamSvar:

Ja, sentimentala saker är den svåraste kategorin av saker att ta sig igenom och det kan ta tid och energi. Boka tid i kalendern och prioritera att få det gjort. I det långa loppet tar det mer energi ifrån dig att ha det hängande över dig och att se alla högar, än det gör att ta tag i det och rensa ut.

Ta hjälp av en timer och arbeta i block av 25 minuter till 3 timmar och sen tar du en paus, eller avsluta för dagen. Fotografera allt som betyder något för dig, men som du inte vill eller kan behålla och spara bilderna i en väl märkt mapp på datorn (eller skriv ut till ett album). Gör samma sak med gamla fotografier. Behåll bara dem som betyder något för dig och med människor du vet vem de är. Rama in dem som gör dig glad!

Plocka ut en handfull mindre minnessaker och sätt in dem i en sk. objektram, för att hålla dem samlade. Gör gärna detsamma till dina barn, så har de några fina minnen sparade. OM de vill ha dem. Tänk på att bara för att vi gärna vill att andra skall tycka om samma saker som vi och uppskatta vad vi ger dem, är inte det alltid fallet.

Har du ärvt större möbler eller stora serviser, men redan har allt du behöver? Då får du fundera på om du vill byta ut något av det du redan har, till det ärvda. Sitt inte med 3 hela serviser, “bara för” att din mamma ägde dem tidigare. Då kanske det är bättre att plocka ut två favorit-koppar och njuta av dem dagligen och skänka resten till din favorit-välgörenhetsorganisation.*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan