EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 38

Ordningskonsultens expertkolumn 38, Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier News

Väldigt spännande! Nu omvandlas Tidningen Hallå till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Fråga:

Hej Linda

Vi är ett pensionärspar som planerar att flytta till mindre boende under det närmsta året. Vi har  bott i vårt 200 kvm stora hus i 35 år och har ju samlat på oss en del under åren. Vi har fortfarande kvar en hel del av barnens saker (de är ju vuxna nu). Kan du ge oss några tips för att komma igång. Det känns överväldigande…

Hälsningar,

Bodil och Clas

Svar:

Hej! Det är förståeligt att det känns överväldigande och att det känns som ett berg att bestiga. Men tar man det bit efter bit, så kommer man till toppen (eller botten av högarna som skall rensas) till slut. Eftersom det låter som ni har lite tid på er, börja rensa redan nu, så blir det inte så överväldigande. Jag föreslår att ni börjar att inventera vad ni faktiskt har. Gå från rum till rum, ta bilder och skriv ner relativt detaljerat vad ni har. När ni är igång och tänker att “den där, den vill jag ju faktiskt inte ta med mig/behålla”, kan ni antingen ta ut den med en gång och sälja/skänka/kasta, eller markera den med en post-it-lapp för att ta hand om den senare. Markera också i din lista, att den inte skall flytta med. 

Sätt er sen ner tillsammans och gå igenom bilderna och listan och dela in i kategorier. SKALL med, KANSKE med, INTE med. Vet ni redan nu vilka utrymmen ni kommer att ha i det nya boendet, kan ni börja att mentalt placera sakerna i det nya hemmet. Rita gärna ut det på papper. Det är lättare att visualisera vad som FAKTISKT får plats. Bestäm er för vad som är viktigt och fundera på varför det känns viktigt. Har ni till exempel en stor servis som är nedärvd, men aldrig blir använd? Är anledningen till att ni inte använder den, att ni egentligen inte tycker om den, eller kanske att ni har två fulla set redan? Bestäm er för att när ni nu gör en “nystart”, skall bara saker ni VERKLIGEN tycker om och använder få följa med. Och där räknas nog inte de vuxna barnens kvarlämnade saker in, så be dem komma och ta hand om dem. Lycka till med er nystart!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube