EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 40

Ordningskonsultens expertkolumn 40, Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier News

Tidningen Hallå har omvandlats till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Jag har hört att man blir stressad av att ha det rörigt omkring sig. Jag börjar tro att det är sant, för efter vår flytt till ett mindre ställe med för mycket saker, känner jag mig inte särskilt lugn. Hur förklarar du det?

Hälsningar,

Clas och Kristina

Svar:

När den visuella cortex i hjärnan får en mängd stimuli, skapad av en massa saker i ditt synfält, vill den genast börja sortera, klassificera och arkivera. Detta tvingar våra sinnen att arbeta övertid på saker som är helt onödiga. Finns där inget underliggande system, kan den där oändliga röran göra att hjärnan blir överväldigad över tid.

Där finns också länkar mellan röra och höga nivåer av kortisol, som är en integral del av kroppens stressrespons. Och vid detta laget har vi ju lärt oss att för mycket stress påverkar både kropp och knopp negativt. När hjärnan blir stressad och överarbetad försvagas den sensoriska förmågan och vi börjar ta fel beslut, blir glömska och mer impulsiva.

Nu behöver du ju inte bli minimalist, men ni kan komma långt med att rensa ut det ni inte använder eller tycker om. Planera bra förvaringslösningar för det ni sen har kvar, så där inte ligger för mycket framme och stressar din hjärna.

Fråga 2:

Hej Linda!

Vad föreslår du att jag köper för lådor och dylikt att förvara mina saker i? 

-Annica

Svar:

Innan du köper något alls, se till att du rensar ut allt du inte skall behålla. Ofta hittar man en hel massa förvaringslösningar i sitt hem, efter att man har rensat ut. Om du sen behöver inhandla något, så beror det givetvis på vad som skall förvaras. För garage, vind osv., passar det bra med genomskinliga plastlådor med lock, så det är lätt att se vad som finns i. Glöm inte etiketter som beskriver innehållet, vems det är osv. I köket kan du använda mindre plastlådor i lite finare stuk, eller korgar. Snygga pappersboxar och tidskriftssamlare för kontoret osv.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube