EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 41

Ordningskonsultens expertkolumn 41, Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier News

Tidningen Hallå har omvandlats till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Fråga:

Hej Linda!

Jag är egenföretagare, arbetar ensam och gör det mesta själv, förutom bokföringen. Jag har varit igång i 5 år nu och har aldrig riktigt haft ett system för hur jag skall ta hand om mejlen. Så min inbox har 6273 mejl. Det är faktiskt rätt stressande, för jag är aldrig riktigt säker på om jag missat att svara på något, betala något och så vidare. Inser att ditt svar inte kan vara så långt här i tidningen, men tänkte att du kanske kan ge mig några tips på hur jag skall komma igång?

Tack!

John

Svar:

Hej John! 

Börja med att sätta upp undermappar i din inbox. Du kan starta med PRIVAT och FÖRETAG. Under PRIVAT kan du sen göra undermappar som heter t.ex. BARN, AKTIVITETER, HUS, BIL, osv. Under FÖRETAG kan det vara EKONOMI, MARKNAD, KUNDER, LEVERANTÖRER, LÄSA SEN, osv. Under EKONOMI kan det vara BOKFÖRING, FÖRSÄKRING, PENSION, osv. 

När du satt upp ett bra mappsystem som passar för hur ditt liv ser ut, är det dags att ta tag i din överfulla inbox. Börja med de nyaste – nr 4378 är förmodligen ändå inte aktuell längre. Mejl du redan tagit hand om (svara på, gjort vad de bad dig om, etc) och du vill spara, för du nu över till rätt mapp. Deleta med en gång sånt som inte är värt att spara. Avprenumerera på nyhetsbrev du inte läser. För att snabba upp processen, sök efter sådant du vet att du vill deleta (t.ex. från en specifik adress, ett visst nyhetsbrev, etc.) så kan du kasta hela den gruppen samtidigt, istället för att gå igenom dem en och en.

Sådant som du inte kan svara på med en gång vill du sätta upp påminnelser för. Antingen inne i mejlprogrammet, din kalender eller att-göra-lista. På så sätt behöver du inte vara nervös för att du glömmer bort ett mejl. Arbeta dig ner till en tom inbox! Den behöver inte alltid vara tom, men sätter du upp en rutin med att använda dig av dina undermappar och påminnelser, kommer ditt liv att underlättas. Lycka till!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube