EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 43

Ordningskonsultens expertkolumn 43, Lokaltidningen_Sydsvenskan_Bonnier News

Tidningen Hallå har omvandlats till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda!

Jag har eget företag och måste givetvis samla alla mina kvitton för att sen lämna in dem till revisorn. Mitt problem är att varje månad är det samma visa – jag springer omkring och letar och ofta är där ett eller två som jag helt enkelt inte hittar. Har du några tips på vad jag kan göra för att förbättra situationen?

Tack,

Peter Svensen

Svar:

Svar:

De där kvittona kan vara en huvudvärk vare sig du är egenföretagare, måste lämna in en rapport om utlägg till din arbetsgivare, eller vill spara privata inköp.

Som med all organisering är rutiner A och O. De kvitton/fakturor du får digitalt, sparar du direkt i en designerad mapp. De fysiska kvitto du får, noterar du först vad utlägget var för, sen stoppar du in det i din plånbok. Vid slutet av dagen eller nästa dag när du kommer in på kontoret, stoppar du ner kvittot i en plastficka, markerad “ej bokförda”. När det är dags att lämna in till revisorn, har du redan allt samlat.

Idag vill man ju gärna ha underlaget i digital form, så skanna dina kvitton eller ta bilder på dem med din telefon. Nu kan du även spara dessa i samma mapp på datorn som de digitala fakturorna jag nämnde tidigare. När alla kvitton är avcheckade och skannade, stoppar du ner dem i en annan plastmapp märkt “Bokförda 2020 (året)”. Dessa plastmappar kan du sen förvara i en pärm eller hängmapp. Även om du har sparat dina papperskvitton i digital form, måste du ändå behålla dem i 3 år, innan du kan göra dig av med dem. Hoppas detta hjälper dig på vägen


Fråga 2:

Hej! På en av dina föreläsningar pratade om en “städsång” som dina barn hade städat till. Var kan jag hitta den?

Svar:

Den kommer från det amerikanska barnprogrammet Barney & Friends och den heter kort och gott “The clean up song”. Den är dock på engelska. Men vilken roligt och peppig sång som helst kan fungera bra för att få de små att städa upp!


Veckans tänkvärdhet:

”Organisering handlar inte om att ändra din personlighet – bara dina vanor”


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube