EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 44

Tidningen Hallå har omvandlats till Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News! Ordningskonsulten stannar kvar som expertkolumnist, med utökad läsarskara.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej!

Vi har precis flyttat in i ett gammalt hus, där de förra ägarna lämnade en stor arbetsbänk med alla gamla verktyg till oss. Och det är många… En del av dem är i bra skick och eftersom vi är unga och detta är vårt första hus, var vi glad för vi fick dem. Men vad gör vi med resten och hur skall vi organisera dem?

Bäst,

Lina och Alex

Svar:

Hej och grattis till ert först hus! Börja med att plocka ut de verktyg ni faktiskt tror att ni kommer att använda. Testa dem sedan för att se om de går att använda. Vissa kanske bara behöver slipas och oljas. Resten skänks om de är användbara, om inte, återvinn om de är metall eller motordrivna/elektriska.

Små verktyg kan med fördel hängas upp på en verktygstavla på väggen ovanför arbetsbänken. Skriv undertill vad som hänger där, eller rita en kontur av verktyget, så kommer det lättare tillbaks till sin plats. Det finns även stora redskapskrokar för spadar, trimmer, osv. Sätt upp hyllor för målarfärg och annat som behöver förvaras. Använd plastlådor med etiketter för mindre saker, med etiketter för att lätt se innehållet. Lycka till!


Fråga 2:

Jag är egenföretagare i ett kreativt yrke och har en del större projekt på gång. Jag har en tendens att skjuta på dem tills jag sitter och stressar och jobbar som en galning för att få det klart i tid. Jag vet att jag borde planera bättre, men det blir aldrig så. Har du några tips!?

~Annie

Svar:

Eftersom du arbetar kreativt tänker jag att du är visuell. Prova då på att använda dig av en stor tidslinje på väggen. Antingen en whiteboard eller stora papper. Rita där upp en linje med datum, avslutat med när projektet skall vara färdigt. Dela sedan upp i delprojekt, rita in dem på linjen och för också in dem i din kalender. Är kalendern digital, sätter du automatiska påminnelser, så blir det ännu svårare att glömma, eller skjuta upp. Men först och främst handlar det om rutiner – en vilja att ändra sig och att hålla sig till rutinerna, för att få en lättare vardag.


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube