EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 47

Ordningskonsultens expertkolumn 47

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda,

jag, som många andra, har blivit tvingad att arbeta hemifrån under Coronapandemin. Först lät det riktigt jäsigt och skönt att slippa fara iväg till kontoret, men det har snabbt övergått till lite smått panik. Jag är mer stressad, känner att jag inte får något gjort. Och nu har vi en tonåring hemma också. Hjälp!

-Lisa

 

Svar:

Hej Lisa! Det absolut viktigaste är att bygga upp nya rutiner. Sätt gärna in dem i din kalender och kom-ihåg-lista, så är det lättare att följa. 

– Se till att du kommer upp vid samma tid varje morgon och gör dig iordning som om du skulle iväg till kontoret. Samma typ av kläder, fixa till håret, bädda sängen, osv. Något händer i hjärnan när vi förbereder oss för jobb.

– Sätt upp en station i ditt hem, som är din designerade arbetsplats. Finns bara köksbordet tillgängligt, ha en låda med lock, där du kan stoppa undan sakerna när du är färdig för dagen. Sätt lådan under bordet.

Berätta för andra i hushållet att du är på jobb genom att sätta upp en skylt ”LISA ARBETAR”.

Identifiera vilka arbetsuppgifter du måste få gjorda. Gör en kort lista i slutet av varje arbetsdag och se till att få dessa gjorda direkt nästa morgon för att både komma igång och ha en plan för dagen.

– Gör inget hushållsarbete. Tvätt, disk och dammsugning är inget du ska ägna dig åt under arbetstimmar. Även om du är hemma ska det vara glasklart för såväl dig som andra i hushållet.

– Det en bra idé att hålla sina möten via videolänk, i stället för att bara chatta eller prata i telefon. När vi ser varandra kan vi kommunicera på ett helt annat sätt.

– Glöm inte att ta pauser, få lite frisk luft och ha gärna en digital lunch eller fika med dina kolleger eller vänner för att få in den sociala biten. 

– Ge dig själv en signal att arbetsdagen är slut. Timern kanske plingar till, du byter om till mjukare kläder och tar en promenad. Just att gå ut kan vara en bra signal för hjärnan att “nu är jag på väg” till och från jobb. 

 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube