EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 51

Ordningskonsultens Expertkolumn 51

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda!

Du pratar alltid om att man skall förvara saker “lika med lika”. Men det känns inte alltid så intuitivt, det känns som det ligger på fel ställe. Måste jag ALLTID följa den regeln för att bli organiserad?

Hälsningar,

Karina

Svar:

Nej, “lika med lika” behöver inte alltid betyda att t.ex. alla strumpor skall ligga på samma ställe. Kanske är det bättre om träningsstrumporna “bor” hos resten av träningskläderna, att nylonstrumporna hänger med klänningarna, osv. 

Hemma hos oss har vi en liten ziplockpåse med extranycklar till förråd och uterum  i ett skåp i tvättstugan och vi har extranycklar till bil och cyklar i en ask i ett annat rum. Jag har flera gånger tänkt att alla nycklarna borde ligga på samma ställe, men varje gång så känns det fel att flytta dem. Så i detta fallet hör inte alla nycklarna nödvändigtvis ihop med varandra, utan med området de används i. Se bara till att det är en plats som känns rätt och som ni alla i familjen eller arbetsteamet kan komma överens om. 


Fråga 2:

Jag har samlat på mig en väldig mängd tidningsurklipp genom åren. Får ångest över tanken att kasta dem, men känner samtidigt att jag inte kan behålla dem. För när läste jag dem senast? Eller alls…?

Tack från Erik

Svar:

Samla ALLA dina urklipp, plocka sen ut en mindre hög. Sätt en timer på 5 minuter, bläddra SNABBT igenom den högen och  plocka ut de urklipp som poppar ut av någon anledning. Det skall vara något du omedelbart känner att DET, det vill jag verkligen läsa! När timern ringer, återvinner du det du inte plockade ut. Ta gärna dem direkt till återvinningen, så du inte frestas att behålla dem. Känner du att du orkar en session till direkt, kör på. Vänta annars till i morgon. 

När du  har tagit dig igenom alla urklipp, skall du kategorisera dem. T.ex. mat, fritid, sport, osv. Vill du behålla de fysiska urklippen, sätt in dem i väl märkta pärmar med flikar. Eller scanna in dem och spara i väl märkta mappar på datorn. Lycka till!


Veckans tänkvärdhet: 

“Ditt hem är ett utrymme att bo och leva i, inte ett förvaringsutrymme”

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube