EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 54

Ordningskonsultens Expertkolumn 54

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Papper, papper, papper….

Hej Linda!

Vi har under åren varit dåliga på att ha en rutin för inkommande papper. Det är allt från räkningar, barnens teckningar och skolarbeten, reklamblad och annat diverse som kommer in. Vi betalar alltid räkningarna i tid (vilket när jag tänker efter, är nog lite av ett mirakel med tanke på röran). Nu har vi högar i olika skåp, på bordet, på köksbänken. En del av dem är nog upp till 10 år gamla…. Var skall vi börja och hur gör vi för att komma ur denna dåliga vanan?

Hälsningar,

Annika och Björn


Svar:

Har man inte ett klart utvalt “hem” till sina papper, bildas det snabbt “så-länge-högar”. Efter ett tag kan det kännas överväldigande och man bara fortsätter bygga på högarna. Det är psykiskt påfrestande att se det varje dag, man stressar för att man inte hittar rätt, osv. 

Vad ni måste göra är att sätta undan tid för att gå igenom ALLA era papper. Ta fram allt från hela huset och börja sen sortera i högar. Omedelbart ut i återvinningen med gammal reklam och annat som inte behövs behållas. Betalda räkningar ni skall behålla läggs i en annan hög, försäkringspapper, huspapper, barnens skolpapper, teckningar, osv. i sina egna högar. När ALLT är uppdelat, börjar finsorteringen. Var lite hård – idag är det inte så mycket papper som behövs sparas. Det mesta finns att få digitalt, om det skulle behövas. 

Ni kan också scanna/ta bilder, för att spara digitalt. Det är speciellt praktiskt att göra med barnens alla teckningar – man kan ju inte spara ALLT i fysisk form. Spara kanske några av de bästa från varje år och resten kastas eller sparas digitalt. Barnen kommer inte att vara intresserade av att få 8 stora lådor med gamla skolpapper och teckningar när de flyttar hemifrån ;o)

Nästa steg är att hitta en bra plats för inkommande papper och en bra plan och rutiner för hur ni skall ta hand om dem, så nu inte hamnar i samma situation igen. Det får vi ta nästa vecka!


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube