EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 55

Ordningskonsultens Expertkolumn 55

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Papper, papper… – del 2

Förra veckan fick jag frågan om vad man gör när man har samlat på sig hög efter hög av olika papper. Det är allt från räkningar, barnens teckningar och skolarbeten, reklamblad och annat diverse som kommer in. Har man inte ett klart utvalt “hem” till sina papper, bildas det snabbt “så-länge-högar”. Efter ett tag kan det kännas överväldigande och man bara fortsätter bygga på högarna. Det är psykiskt påfrestande att se det varje dag, man stressar för att man inte hittar rätt, osv. 

Förra veckan gick vi igenom att man måste gå igenom och sortera ALLA papper och hur man gör. Nu kör vi vidare:

När allt är rensat och sorterat, sparar ni papperna som är kvar i väl markerade pärmar eller mappar. Försök att hitta ETT ställe alla papper förvaras, kanske i ett skåp i köket, matrummet, kontoret. 

För nya inkommande papper sätter ni upp en station där det känns naturligt att gå igenom dem, kanske i hallen eller en hörna i köket. Gå igenom med en gång, eller i alla fall samma dag och bestäm om det skall återvinnas, kastas, göras något åt, eller sparas. Hitta en bra förvaringslösning som t.ex. en hängmappslåda, postfack eller brevställ, där ni har minst 3 fack. Markera gärna med etiketter vad som skall finnas i de olika facken. Till exempel “Inbox”, “Att göra/läsa”, “Att arkivera”, men ni döper dem givetvis till vad som passar er bäst. När räkningen i “att göra” facket är betalt, flyttas det upp till “arkivera” facket (OM det behövs sparas, annars ut med det). När arkivera-facket är fullt, sorteras papperna in i de pärmar eller mappar ni tidigare satte upp.

Kämpa för att få in rutinen att göra detta varje dag och det kommer att gå lättare och lättare. Sätt gärna upp påminnelser i kalendern att det är dags att gå igenom posten, att det är dags att betala räkningarna, osv. Allt för att hjälpa dig själv lyckas. Lycka till!


Veckans tänkvärdhet:
“Sträva inte efter att få gjort mer, utan att ha mindre att göra”


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube