EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 58

Ordningskonsultens Expertkolumn 58

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Konmarie-metoden fungerar inte för mig!

Hej Linda!

Som så många andra har jag läst Marie Kondos bok och sett hennes serie på Netflix. Jag trodde det där systemet som blivit så populärt skulle fungera för mig också, för jag behöver verkligen hjälp med att hålla ordning. Varför fungerar det inte för mig? Vad gör jag för fel?

Tacksam för hjälp!

-Carina K.

Svar:

Carina, det är inget fel på dig. Konmarie-metoden fungerar inte för alla. En av de största anledningarna är att det fokuserar på att vi skall röra vid alla våra tillhörigheter och sen behålla saker som “spark joy”, samt visa tacksamhet till sakerna som finns i vårt liv. Där är absolut inget fel med det, men det fokuserar väldigt mycket på våra saker – och det är inte sakerna som är problemet. Missförstå mig inte; problemen manifesterar sig som en oorganiserad röra, det är helt klart. Men i slutändan är det inte sakerna som är problemet, det är vi. Och det är ju faktiskt väldigt bra, för det betyder att vi kan GÖRA något åt all röran, när vi väl har tacklat vår relation till våra saker och vilka hinder som står i vägen för oss. Varför blir det rörigt? Varför kan vi inte hitta våra saker när vi letar efter dem? Behåller vi allt av sentimentala anledningar? Är där andra i familjen som inte har samma idéer om vad ordning betyder?

Du skall absolut börja med att göra dig av med det som du inte använder och det du inte tycker om (det som inte “glittrar”). MK fokuserar väldigt mycket på att vika kläder och ställa dem upp, så att de blir lättare att se och hålla ordning på. Detta kan vara ett bra system, för dem som tycker om att ha det så. Andra blir bara frustrerade och stressade av att allt skall vikas på ett speciellt sätt och då blir systemet en börda i stället. Koncentrera dig istället på att hitta ett hem/en egen plats för sakerna du har bestämt dig för att behålla – det som förtjänar en plats i ditt liv och ditt hem. Exakt HUR du sen förvarar det, finns det många olika sätt jag kan hjälpa dig med. 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube