EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 68

Ordningskonsultens Expertkolumn 68

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda!

Man hör så mycket om minimalism nu för tiden, det verkar vara den nya trenden. Vad tycker du om det, du som arbetar med att hjälpa folk med att rensa och organisera?

Hälsningar,

Annika S.

Svar:

Ja, minimalism ser lite ut som ett nytt fenomen, men idén har funnits länge. Bilderna du ser i tidningar och online, som talar om dygderna om att äga färre saker, ÄR vackra och enkla utrymmen. Det är lätt att titta på dem och tänka ”Wow. Mitt liv skulle vara SÅ mycket lättare och bättre om mitt utrymme såg ut så. ” Kanske.

Det finns absolut de som verkligen njuter av att t.ex. bara äga 100 saker, för att det är allt de behöver och vill ha. Men för de allra flesta tror jag att det t.o.m skapar nya problem istället för att erbjuda en lösning för röran. Fundera på detta: dina saker kontrollerar inte ditt liv. Det gör DU…. Eller inte…

Så att göra dig av med allt du äger utan att förstå varför, bara för att det har blivit trendigt, kan ställa till med nya problem. Du byter bara ut att vara besatt av att ha för mycket saker, till att vara besatt av att du nu har för lite saker. Du fokuserar FORTFARANDE på sakerna. Fokusera istället på att göra dig av med de saker som du inte längre använder och inte längre tycker om. Klura ut vad som är viktigt för dig, vad som är oumbärligt för DIG och vad du har plats för. 

Om du verkligen ÄLSKAR skor, och håller dig till minimalistiska 2 par, så kommer du kanske att känna dig berövad, inte gladare. Om du å andra sidan älskar skor, men bara köper dem för att äga dem och aldrig kommer att titta på dem eller bära dem igen, så ger ju inte det dig något heller. Försök att hitta mittelvägen där du har allt som du behöver och tycker om och inget annat. Det är rätt antal saker för DIG. Hitta den punkten – och den är olika för oss alla – utan att fundera så mycket på om det är minimalism eller inte. 


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube