EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 69

Ordningskonsultens Expertkolumn 69

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda,

jag vet att jag läste något du hade skrivit om att jobba hemifrån, men kan inte hitta det igen. Det var möjligtvis en artikel på Linkedin? Jag har nu arbetar hemifrån i nästan ett och ett halvt helt år och det var ju ingen som trodde att det skulle vara så här länge. Jag har försökt att sätta upp ett ordentligt arbetsområde hemma, men det har varit svårt med rutiner, familjemedlemmar osv. Har du några bra tips till mig!?

Tack från Kalle

Svar:

Det absolut viktigaste är att bygga upp nya rutiner. Sätt gärna in dem i din kalender och kom-ihåg-lista, så är det lättare att följa. 

– Se till att du kommer upp vid samma tid varje morgon och gör dig iordning som om du skulle iväg till kontoret. På med arbetskläder, fixa till håret, bädda sängen, osv. Något händer i hjärnan när vi förbereder oss för jobb.

– Sätt upp en station i ditt hem, som är din designerade arbetsplats. Finns bara köksbordet tillgängligt, ha en låda med lock, där du kan stoppa undan sakerna när du är färdig för dagen. Sätt lådan under bordet.

– Berätta för andra i hushållet att du är på jobb genom att sätta upp en skylt ”KALLE ARBETAR”. 

– Identifiera vilka arbetsuppgifter du måste få gjort och gör en plan för dagen. Gör en kort lista i slutet av varje arbetsdag och se till att komma igång med dessa direkt på morgonen.

– Gör inget hushållsarbete. Tvätt, disk och dammsugning är inget du ska ägna dig åt under arbetstimmar. Även om du är hemma ska det vara glasklart för såväl dig som andra i hushållet.

– Glöm inte att ta pauser, få lite frisk luft och ha gärna en digital lunch eller fika med dina kolleger eller vänner för att få in den sociala biten. 

– Ge dig själv en signal att arbetsdagen är slut. Timern kanske plingar till, du byter om till mjukare kläder och tar en promenad. Just att gå ut kan vara en bra signal för hjärnan att “nu är jag på väg” till och från jobb. 


Veckans inspiration:

 ”Livet kan bara förstås när man tittar bakåt, men det måste levas framåt”

– Sören Kierkegaard


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube