EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 73

Ordningskonsultens Expertkolumn 73

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda!

Jag älskar mina böcker och har rätt många, allihop i en stor bokhylla i vardagsrummet. Den är helt fullpackad och är också i rätt dåligt skick och behöver bytas ut. Kan nog säga farväl till en del av böckerna också. Vill gärna lätta upp utseendet och får det att se snyggare ut, men jag lyckas bara få det att se ut som en stor “klump” i rummet. Har skickat med en bild och hoppas på lite tips.

Tack på förhand!

Tina T.

Svar:

Rensa först ut böcker som du vet med dig att du inte kommer att titta på igen och de som ger dig negativa minnen. Skänk till din favorit-välgörenhetsorganisation. Nu vet du hur många böcker du har och kan anpassa storleken på bokhyllan efter det (med lite extra plats för nya böcker förstås).

På bilden ser jag att dina hyllor går ca ¾ uppför väggen. Om du skall köpa nya hyllor, se till att de går hela vägen till taket om du har möjlighet. Det lyfter rummet och ger dig mer förvaringsplats. Ge sen dina böcker lite luft. De behöver inte allihop stå packade sida vid sida – några kan stå upp och några kan ligga på hög (agerar då som bokstöd också). Placera ut favorit prydnadssaker och växter på flera ställen i bokhyllan. En del kan även stå ovanpå bokhögarna – det ger lite visuellt intresse med de olika nivåerna. 

Hur du kategoriserar böckerna är upp till dig, t.ex. titel, författare, ämne. Ett roligt och snyggt sätt att organisera och dekorera med böcker är att kategorisera per färg. Det ger ett enhetligt intryck och blir inte så “klumpigt”. Detta är också ett superbra sätt att organisera barnböcker på. Barn har lättare att komma ihåg färger än titlar eller författare. 

Känner du fortfarande att du har för många böcker för att kunna organisera dem på detta sättet, så är det ju inget som säger att alla dina böcker behöver vara på samma ställe i huset. Kanske några mindre fotoböcker inne på gästtoaletten? Avslappnings- och intresseböcker i sovrummet? Fakta- och arbetsrelaterade böcker på hemmakontoret? 


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube