EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 76

Ordningskonsultens Expertkolumn 76

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda!

Vi har ett smalt skafferi som driver mig till vanvett. Där finns några hyllor med ganska långt mellan, så där är så mycket plats mellan maten och nästa hylla som jag inte kan utnyttja. Skåpet är ju också djupt, så maten gömmer sig, blir gammal och är besvärlig att ta ut. Går det att fixa ett sånt här skåp? 

Hälsningar,

Emelie Turesson

Svar:

Absolut! Börja med att ta ut allt och gå igenom vad som är gammalt och annat du inte kommer att använda (märkliga kryddor du köpte till ett recept du aldrig kommer att laga igen till exempel). Jag rekommenderar att dekantera/hälla över sådant som mjöler, socker, ris, pasta, osv i klara förvaringsburkar. Att föredra är de som är fyrkantiga och gärna med en platt gummiyta på locken. Då kan du stapla utan att de faller av och du utnyttjar utrymme som runda burkar inte kan. Eller förpackningarna från affären heller för den delen. Nu kan du se innehållet, hur mycket du har kvar och du kan förvara effektivt. Märk sen upp innehållet på burken med etiketter och är där tillagningsinstruktioner kan du klippa ut dem och tejpa fast på baksidan. 

Kryddor kan du dela upp i kategorier, t.ex. Salt & Peppar, Örter, Bakkryddor, etc och sätta i plastlådor, uppmärkt med kategorin. Nu är det lätt att ta fram lådan du behöver, utan att behöva rota igenom en hel massa olika på hyllorna. 

Apropå hyllorna – finns det en möjlighet att byta ut dem till utdragbara hyllor/lådor, gör det. Det underlättar otroligt mycket att bara kunna rulla fram hyllan och lätt nå vad som finns längst in. Går det inte att byta ut, så kan du göra en “light version” av de utdragbara hyllorna, genom att placera dina matburkar och förpackningar i större plastlådor. Dela in i kategorier, som jag nämnde med kryddorna och sätt på etiketter på lådorna. Nu kan du dra fram dessa lådor och lättare komma åt innehållet. Sist men inte minst, flytta dina hyllor så att de utnyttjar utrymmet till max. Mät dina förpackningar och placera de med liknande höjd tillsammans och lägg till en hylla eller två om det behövs.


Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube