EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ – 10

Ordningskonsultens expertkolumn nr 10, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda, jag har följt dina råd på din hemsida om hur man skall röja och rensa, men jag är inte helt säker på vad jag skall göra med alla saker jag har rensat ut. För du rekommenderar väl inte att jag kastar allt?

Svar:

Nej, absolut inte! Slänga är den sista kategorin. Om du har något som du tror är värt en ordentlig slant, kan du kontakta en auktionsfirma för att få en idé om vad det kan vara värt om du säljer det. Har du något du kan sälja för någon hundralapp, kan det vara bättre med Blocket eller en av de mängder av Facebook annonsgrupper som finns. Hitta en i ditt område – det är gratis. Om du inte tror att du kan få mer än ett par tior för det, är det nog inte värt tiden, utan skänk det istället. Se bara till att det är helt och rent, så skall det säkert komma till nytta i ett nytt hem. Är det trasigt, kan det kanske återvinnas? Som du ser, är där mycket du kan göra med sakerna innan du beslutar att resten hamnar på tippen (brännbart).


Fråga 2:

Det där med att allt skall ha ett “hem” har jag lite svårt att få kläm på. Kan du förklara lite hur du menar?

Svar:

Låt varje sak ha en bestämd plats. Då vet du var du ska leta, för det är självklart för dig var den ska ställas tillbaka. Akta dig för ”diverse”-lådor. Istället skall saken ha en egen låda, en låda i en låda, en hylla, ett fack. Saken kan också vara uppspikad på väggen, fastskruvad i hyllan, fäst med kardborreband på sidan av hyllan. Märk gärna upp platsen med vad som ska sitta där, så blir det lättare att komma ihåg. Fundera över hur lättillgänglig sakerna behöver vara, d v s hur ofta du använder dem – Är det flera gånger om dagen, vill du säkert ha den på armlängds avstånd. Är det sällan, placera den undanstoppad utom synhåll. Ju färre saker du har framme, desto mindre distraherad blir du.Välj sen en lämplig plats som från och med nu är det ställe där saken ifråga finns när du inte använder den.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube