EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ – 11

Ordningskonsultens expertkolumn nr 11, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda! Vi håller på att rensa ut och vi har så många sentimentala saker. Vissa är ärvda av familj och vissa har vi skaffat själv. Jag inser att jag inte kan behålla allt detta, det mesta tittar vi inte ens på. Men hur skall jag tänka när jag går igenom allt, det är så svårt…?


Mvh, Bodil

Svar:

Hej! Det här är ett samlat svar på liknande frågor – Vi lägger ofta alldeles för mycket ansvar på våra stackars saker, att de skall hålla alla våra minnen som på något sätt är knutna till dem. Om de en dag går i sönder eller försvinner, kommer vi att känna lite grann som att personen eller händelsen som saken är förbunden med, också försvann. Men våra minnen sitter i hjärtat och hjärnan! 

Där är också en skillnad mellan en servis som satt uppe på tredje hyllan hos din mormor, som hon nästan aldrig använde och en kopp som hon alltid serverade soppa i till dig när du var sjuk. Tänk på vad de här sakerna FAKTISKT betyder för dig och att det inte bara är saker som ni känner att ni BORDE behålla… Ta sen bilder på allt som du vill komma ihåg, och spara i en minnesmapp på datorn. 

Även om det kan vara svårt att sålla, finns det finns ingen anledning att behålla saker som inte betyder något för dig. Om du t.ex. har ärvt en hög med födelsedagskort eller vykort från din mamma och du inte ens vet vem de är ifrån, finns där ingen anledning att behålla dem. De är bara färdigtryckta kort någon har köpt i en affär och skrivit “Grattis Greta” på. Om du däremot har kärleksbrev från din pappa till din mamma från när han var utstationerad Korea eller liknande, då är där en helt annan mening. Det betyder fortfarande inte att du skall känna dig skyldig att behålla dem. Men innan du gör dig av med dem, vill du kanske fråga om där är någon annan som de skulle betyda mer för, som t.ex. en syster, dina barn etc.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube