EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ – 12

Ordningskonsultens expertkolumn nr12, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda! Jag har en 5-åring som jag gärna vill att han skall hjälpa till att städa undan efter sig själv. Men hur vi än försöker, så hamnar aldrig leksakerna där jag vill att de skall vara. Vi har en till på väg, så hade varit skönt om vi kunde få honom att hjälpa till lite. 

Tack! – Sofia

Svar:

Att få barn att städa är alltid en utmaning, speciellt att få dem att städa så som vi vuxna vill ha det. Inte riktigt samma tankegångar där… Prova på att dela upp leksakerna i kategorier, såsom mjukisdjur, dinosaurer, lego, musikinstrument osv i lådor eller korgar. Sätt sen laminerade bilder eller illustrationer av just den kategorin av leksak du vill skall hitta hem, på framsidan av lådan. Nu är det lätt för barnen att visuellt SE var leksakerna hör hemma. Du kan göra samma sak med deras kläder – en bild på underkläder, en på t-shirts osv. Prova också med en “städ-sång” – välj ut en sång som barnet verkligen tycker om, som är lite rolig och peppig. När du spelar den, är det tävling om vem som har plockat undan mest under tiden sången är i gång. Gör det till en lek!

Fråga 2:

Jag har bestämt mig för att rensa ut ur alla mina kläder. Snälla ge mig tips på hur jag skall starta och komma igenom detta. Jag är så rädd att jag inte kommer att kunna kasta något alls!

-Hälsningar, Mette

Svar:

Börja med att samla ALLA dina kläder, ytterkläder, skor, underkläder, bälten, hattar osv. på ett ställe. Det kan vara på sängen eller på golvet. Sen går du igenom dem en efter en och ställer dig frågan – “Om jag inte redan hade denna, hade jag köpt den idag?” Om svaret är nej, lägger du den i UT-högen. Är du fortfarande inte säker, fundera på om du verkligen använder dem och om de får dig att känna dig fin och bekväm. Är kläderna som ligger i ut-högen fortfarande i gott skick, skänk dem vidare till någon som kan ge ett nytt liv till dem.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube