EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -13


Ordningskonsultens expertkolumn nr13, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Jag använder mig av Gmail både hemma och på arbetet. Den typen av arbete jag har gör att jag skriver i princip samma sak flera gånger per dag. Det tar sån himla tid, finns det någon smart genväg? 

Tack – Thomas

Svar:

Ja, du kan spara in en massa tid och frustration genom att sätta upp ett så kallat Standardsvar.

Öppna ett nytt mejlfönster och skriv meddelandet du vill spara. Glöm inte att även fylla i ämnet, om du vill använda samma varje gång. Klicka sen på prickarna längst ner till höger bredvid soptunnan, välj Standardsvar och sen “Spara som mall”. Nu döper du din mall, så att du sen lätt ser vad det är du sparat. Nästa gång du skall använda dig av den texten går du bara till Standardsvar igen och väljer “Infoga mall”. Du kan spara en hel lista olika Standardsvar. 

 

Fråga 2:

Jag har försökt så många gånger att bli mer organiserad. Jag behöver verkligen det, men ramlar alltid av och går tillbaks till mina gamla vanor. Hjälp!

~Sofia

Svar:

Definitionen av “vana” är enligt Svenska Akademiens ordbok “sätt att bete sig eller förhålla sig (i en viss situation) som har lärts in genom ständig upprepning”. Att ändra sitt beteende och skapa nya vanor är grunden till att kunna hålla sig organiserad. Man säger att det tar mellan 18 och 66 dagar att riktigt gnugga in en ny vana, beroende på personen och vad det är vi försöker lära oss. Men ALLA kan lära sig. Du är redan medveten om att du behöver ändra dina vanor, vilket är det första steget. Fundera sen på vad du vill organisera och framförallt VARFÖR. När du väl är på det klara med detta, är det repetition, repetition och repetition. Lite inspiration: “Att skapa en vana är som att gå i djup snö. Först är det riktigt svårt. Men varje gång du går den vägen, blir det lite lättare. Så småningom är det lättare att ta den vägen, än att skapa en ny…” Håll i dig, häng kvar och arbeta vidare tills vanan sitter!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube