EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -14

Ordningskonsultens expertkolumn nr14, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda! Jag vet att många pratar om att man inte har så mycket papper längre, att allt blir digitaliserat och så vidare. Men mitt skrivbord dignar av högar med papper. Jag försöker inbilla mig själv att det är ett organiserat kaos och att jag vet var allt finns, men så är det ju egentligen inte. Några tips?

/Stefan


Svar:

Som med all organisering måste du starta med att rensa i röran.

1. Börja med att samla ALLA dina papper

2. Gör en grovsortering – I denna första sorteringsomgång ligger fokus på att hitta de papper som är viktiga att ta itu med just nu och att rensa bort de papper som omedelbart kan slängas bort. Detta  för att göra pappersberget mindre överväldigande. Dela upp i högar märkta med kategorier på post-it lappar. Exempel: –Aktuellt ( t.ex. räkningar). –Att spara/arkivera/scanna. –Övrigt att spara (t.ex. tidningar, fotografier, plastfickor, pappersmappar). –Återvinna

3. Nu gör du en Finsortering. Använd gärna olika färger på de olika kategorierna, t.ex. röda mappar-marknadsföring,  gröna- ekonomi, etc.

 Exempel: –Ekonomi (med underkategorier som fakturor, pension, skatt, etc.) –Hem (huskontrakt, reparationer, etc) –Försäkringar (bil, hus, hund osv) –Läsa/Spara

4. Nu är det dags att hitta en lösning för Aktuella papper – till exempel:

– Mappar markerade t.ex. Betala, Läs, Arkivera där du omedelbart sorterar ner posten. Gå igenom en specifik dag i veckan (sätt det på kalendern).

 – För dem som inte tycker om mappsystemet – ha en inlåda där du lägger allt aktuellt och på en specifik dag varje vecka går du igenom den för att se om där är något som behöver tas itu med, t.ex. betala räkningar, schemalägga uppgifter inför veckan etc. Resten lämnar du till nästa vecka och går igenom samma rutin.

5. Sådant som skall Arkiveras går du igenom vid jämna mellanrum (sätt det på kalendern) och sortera ner i mappar eller pärmar som är väl markerade med innehåll och år.Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube