EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -15

Ordningskonsultens expertkolumn nr15, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej!

Vår 6-årige son har en massa Lego. När han har byggt färdigt en sats ställer vi Legot på en hylla i garderoben. Nu är flera hyllplan fulla. Vi har också en låda full med lösa bitar. I takt med att han och hans kompisar leker med legot och plockar isär det blir det mer och mer rörigt på hyllplanen. Har du tips på hur vi kan förvara legot för att det inte ska ge ett alltför rörigt intryck? Vi vill att legot ska vara tillgängligt och uppmuntra till kreativt byggande (oavsett instruktioner). Vi har vänner som färgsorterar alla bitar, men det vill vi inte göra. Det känns som en stressfaktor att behöva sortera upp i separata lådor efter färg. Några tips? 

Vänlig hälsning

Jessica

Svar:

Hej Jessica! Jag skulle rekommendera ett lådsystem som t.ex. IKEA Trofast, som har mindre lådor. Där det är enkelt för din son att ta ut en eller flera lådor med Legobitar och sen sätta tillbaka när han är klar. Håll det enkelt, försök inte dela upp det i färg eller storlek, se bara till att bitarna hamnar i en av lådorna. Sätt en bild eller teckning av Legobitar på lådan, så din son snabbt ser att det är där Legot hör hemma. De färdigbyggda kreationerna får gärna sitta på hyllan så länge de är hela, men när de börjar ramla ihop, får delarna hoppa ner i lådorna tills de blir använda till ett annat konstverk. Spara gärna instruktionerna i en mapp eller pärm i garderoben.

 

Fråga 2:

Jag har ett företag med ett flertal anställda och brukar vilja ge dem julklappar och ibland blir det saker i samband med kick-offerna. Men det blir ju väldigt många småsaker känns det som – något annat att rekommendera?

Hälsningar,

Lars

Svar:

Lars – ge bort upplevelser istället! Det fyller dina anställdas hjärtan istället för deras hem. Presentkort till middag eller brunch, båttur, bio, övernattning – listan kan göras lång. Fundera på vad som kan uppskattas av de flesta. Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube