EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -17

Ordningskonsultens expertkolumn 17, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda!

Vi är en familj med 5 familjemedlemmar och vår hall är kaos. Ett av våra barn tror vi har ett hallmonster som äter upp våra saker, för vi hittar aldrig dem. Har du tips på hur vi kan effektivisera detta området, så vi slipper bli så stressade och irriterade varje gång vi skall iväg och kommer hem?

Tack! – Mikael och Sara

Svar:

Jag brukar kalla det att sätta upp en en “landningsbana”. Det är en plats i ditt hem (nära ytterdörren, garageporten, eller var du oftast kommer in) som är utformad för att hjälpa dig och dina saker så fort du kommer in genom dörren. Det är ett system som hjälper dig att sortera igenom de saker du bär i dina väskor, fickor och händer vid ankomsten – så att du ligger steget före med posten, räkningarna och föremålen som kommer in i ditt hem – och det blir smidigare på väg ut genom dörren också.

Vad din landningsbana kan innehålla:

– En dörrmatta för att torka av dina skor och skohylla eller liknande att sätta dem på.

– Väggkrokar eller garderob för att hänga upp dina ytterkläder och väskor. Ge barnen egna krokar med deras namn på.

– Ett fat eller krok för dina nycklar.

– En skål eller behållare för småsaker som pengar och din plånbok.

– En yta – (en hylla eller ett litet bord) för att sortera posten och andra föremål (tidningar, böcker, tidskrifter, inköp) direkt när de kommer in. Lägg posten som du måste ta hand om senare på en lättillgänglig, framträdande plats. 

– En liten papperskorg och / eller återvinningskärl för inkommande post som inte skall sparas (sortera direkt).

– En spegel för sista-minuten-koll innan du lämnar huset

Gå också igenom allt annat du har tagit hem: matvaror, inköp, tomma lunch-behållare, kemtvätt, etc., och lägg det där det hör hemma, med en gång. När du väl har anordnat din landningsbana, GÖR DET TILL EN VANA att använda den varje gång du kommer hem – det hela tar bara några minuter. Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube