EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -20

Ordningskonsultens expertkolumn 20, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda!

Det känns som allt som kommer in på mitt skrivbord beskrivs som både brådskande och viktigt. Jag förstår ju att ALLT faktiskt inte är det, men hur reder jag ut vad jag skall prioritera? 

Tack på förhand,

Ullrica

Svar:

Ja, det är ett vanligt problem, både på jobbet och hemma. Alla tycker alltid att just deras projekt eller uppgift är den viktigaste och att den måste vara klar omedelbart. Ett verktyg du kan prova på är den sk Eisenhower Box. Detta är en fyrkant uppdelad i fyra separata och lika stora kvadrater. Varje kvadrat representerar hur brådskande och betydande en uppgift är.

Kvadratuppställningen ser ut så här:

Q1 – Brådskande och viktigt

Q2 – Inte brådskande men viktigt

Q3 – Inte viktigt men brådskande

Q4 – Inte viktigt och inte brådskande

För varje uppgift som dyker upp i ditt liv måste du tilldela den en av fyra inställningarna. 

Var 100% ärlig mot dig själv när du sorterar uppgifterna. Även om det kan vara frestande att placera allt i Q1, tänk noga över dina uppgifter och deras förhållande till varandra. Du kommer att bli förvånad över hur mycket tid och energi det kommer att spara dig. Läs gärna mer om det på min blogg för en mer utförlig beskrivning. Lycka till!

Läsartips!

För ett tag sen pratade vi om Legoförvaring och jag fick ett tips från en läsare:

Hej!

Vill tipsa om att i affärer som säljer lösviktsgodis får de varje vecka över hundratals genomskinliga plastlådor med lock som slängs om ingen ber att få dem. Man får dem gratis. Dessa är utmärkt bra för att förvara lego i. Dessutom får det precis plats 18 st. lådor i en vanlig flyttkartong, om man vill bära upp på vinden eller ta med till landet. Jag vill dessutom uppmana barnen till färgsortering, det främjar deras ordningssinne och det blir roligare att bygga sedan. Så gå till närmaste hemmakväll butik och be att få ett gäng lådor och se så bra dessa är. 

Med vänlig hälsning,

Lars
Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube