EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -22

Ordningskonsultens expertkolumn 22, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans inlägg!

Hej kära läsare! Jag tänkte dela med mig några frågor och kommentarer jag fick med mig från min senaste föreläsning. Det är alltid intressant att höra om nya problem och att roligt när andra i publiken flikar in med egna lösningar och idéer!

En kvinna berättade att hennes man har arbetat på samma företag i många år och ofta får nya T-shirts, jackor och liknande, med företagets logga och projektnamn på. Han behåller dem alla och de tar upp både fysisk och mental plats. Vad det bottnar i kan jag inte bedöma utan att ha pratat med mannen, men det låter som dessa saker håller ett sentimentalt värde för honom. Dessa är de svåraste att göra sig av med, även om kläder i sig själv oftast är någon av de lättare kategorierna att röja i. 

En av åhörarna tipsade om hur de gör i hans familj – “om jag skall göra mig av med något, skall du göra dig av med något”. Dock kan det givetvis vara svårt om den ena har väldigt mycket mer saker än den andra, men man brukar kunna hitta något att förhandla med – tid till exempel. 

 Det första jag skulle rekommendera är att ta bilder på var och en av sakerna och spara i en väl märkt mapp på datorn. När man väl tar fram alla kläderna för att ta bilderna, blir det ofta en chock hur mycket det FAKTISKT är och kan trigga viljan att rensa ut. Försök också få personen i fråga inse hur negativt det påverkar dig med all röra och att inte kunna få plats med de egna sakerna i garderoberna, pga hans samlande.

Det bästa är att bita ihop och göra sig av med 95%. Att skänka dem till en organisation där man vet att de kommer till nytta kan hjälpa. Istället för att bara ta upp en massa utrymme som skulle kunna användas till annat, kan andra dra nytta av de här kläderna. Och när den första chocken och känslan av förlust dött ner, kommer han förhoppningsvis snart knappt komma ihåg att de existerade.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube