EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -26

Ordningskonsultens expertkolumn 26, tidningen Hallå

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Hej Linda!

Jag var på en av dina föreläsningar för ett tag sen och vet att du pratade om en ordningstriangel. Jag tyckte det lät som en bra guide att följa. Vill du förklara den igen, så kan andra läsare också ta del av det?

Tack på förhand,

Susanne

Svar:

Hej Susanne och tack för att du kom till min föreläsning! Visst kan jag förklara vad jag menar med min Ordningstriangel. Tänk dig en triangel med sidorna “ALLT SKALL HA ETT HEM”, “LIKA MED LIKA” och “BALANS”. 

Att allt skall ha ett hem betyder att antingen är saken i sitt hem/på sin plats, eller så används den just nu. Som t.ex. nycklarna till ytterdörren – antingen håller du just nu på att låsa eller låsa upp dörren, eller så är nycklarna på sin plats. T.ex. hängande på en krok i garderoben nära dörren, i en fin skål på ett bord i hallen, eller som jag har dem – i min väska, som bor i garderoben. 

Lika med lika betyder att du grupperar saker som har samma användningsområde. T.ex. att alla julsakerna finns i samma utrymme när det inte är jul, att stekspaden ligger nära spisen, att plåster och Desivonen finns i samma skåp.

Balans – idén är att vi skall ha en balans med tillräckligt med saker – både fysiska och digitala – för att kunna leva och arbeta bekvämt och effektivt – och inget mer (i den perfekta världen… :o)   När vi har hittat vår balans av saker (det vi använder och det vi tycker om) då är vi på en plats där vi inte lägger till, utan byter ut eller fyller på det som tagit slut. Givetvis kan du uppgradera – om du vill ha en ny dator, klart du kan göra det. Men du behåller inte den gamla sittande på golvet bara “fall i fall”… Eller min favorit – gräsklipparskorna: När vi köper nya gympaskor, delegerar vi de gamla till att användas när vi klipper gräset… Jättebra återanvändning, så länge vi inte har 7 par gräsklipparskor…. om vi nu inte driver en trädgårdsfirma förstås!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube