EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -29

EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ -28

Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan/Bonnier News.

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning, struktur, inredning och styling att göra.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? Hur väljer jag rätt färg i köket? Hur skall jag tänka när jag packar inför en flytt? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just din utmaning att tas upp!

Här kommer veckans frågor!

Fråga 1:

Hej Linda!

På mitt jobb har vi gått från lite mer privata kontor, till öppet kontorslandskap. Det passar utmärkt för vissa, men jag märker att jag har väldigt svårt att fokusera. Det är stressigt och jag får inte lika mycket gjort och definitivt inte av samma kvalitet. 

Hoppas på hjälp – Anita

Svar:

Hej Anita. Ja, öppna kontorslandskap har sina fördelar och sina nackdelar. Om det är ljudnivån och många olika röster som stör dig, prova att använda rejäla hörlurar. De får gärna ha brusreducering, som “tar bort” det mesta av ljudet omkring dig. Tycker du om att ha musik i lurarna kan du göra det. Det finns även appar med bakgrundsljud som regn, vind, lägereld osv, som kan vara avslappnande och en hjälp att fokusera. Dessutom visar hörlurar på, att du just nu är upptagen. Hörlurar av – nu kan ni komma och prata med mig!

Fråga 2:

Hur får jag mina tonåringar att städa sina rum!!?

-Frustrerad mamma Siri

Svar:

Ja du… det är en bra fråga… Det verkar ofta som de överhuvudtaget inte ser högarna. Men ser de att du och resten av familjen håller ordning och vilka positiva effekter det har, blir de oftast ansvarsfulla vuxna av dem också. Det hjälper ju inte dig just nu med frustrationen av alla högar. Tyvärr fungerar det sällan att tvinga dem att röja, eller att själv komma in med stora soppåsar och kasta deras saker. Det kommer bara att göra er till ovänner. Deras saker betyder ofta mycket för dem, av anledningar vi inte alltid förstår. Försök istället fråga dem hur de bäst vill ta hand om de saker som betyder något för dem. Låt dem bestämma vad som ger ett värde till deras liv just nu. Klurar de ut det, kan de ofta lättare rensa ut resten.

Du kan också ge dem några utmaningar, t.ex. att de skall rensa ut 3 saker som skall gå vidare till någon annan som kanske uppskattar eller behöver det mer än de gör just nu – och så måste du göra samma sak. Har de snart har en födelsedag, eller som nu, julafton, där de förväntar sig att få fler grejer, så kan du ställa ett ultimatum – 2 saker ut, för varje sak in.Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube