EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ – 8Ordningskonsulten skriver som expertkolumnist för Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan. Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Fråga 1:

Hej! Det pratas så himla mycket om Konmarie-metoden, att alltid man äger skall “glittra” …. Jag kan förstå att när man tittar på en viss prydnadssak eller en älskad bok kan det kanske kittla till lite i magen. Men jag förstår inte hur man skall tänka med resten av sina saker. I alla fall i mitt fall är det svårt att känna glädje när jag tittar på min dammsugare… 

Hälsningar,

Lena

Svar:

Hej Lena – du fick mig att skratta till lite med kommentaren om dammsugaren – jag har själv använt det som exempel. Japanska Marie Kondo har blivit känd för sin idé om att du skall göra dig av med allt som inte “spark joy”, eller “glittrar” i dina ögon. Kan kännas svårt att hoppa jämfota över en gammal hammare, gräsklippare eller de slitna löparskorna… Men poängen här är att resultatet du får av att använda dig av sakerna också räknas. Du blir glad av att ha fått hängt upp den fina tavlan med hjälp av hammaren, du känner dig lugn och nöjd av att se på den nyklippta gräsmattan och du känner dig bra efter joggingturen. 

Fråga 2:

Jag blir så stressad och frustrerad av alla mejl som ramlar in under arbetsdagen. Snälla ge mig några tips!
-Stefan

Svar:

Det finns många tips jag kan ge dig i ämnet, men vi plockar ut några idag. 1. Stäng av alla larm och pling när nya mejl kommer in. Det stör dig i vad du håller på med just nu och det tar tid och mental kraft att ta sig tillbaka dit igen efter avbrottet. 2. Kolla bara email några gånger under dagen –  sätt gärna upp en påminnelse till dig själv i kalendern. 3.  Läs dem inte direkt på morgonen, det är det minst produktiva du kan göra. Email är andra människors agenda – det är saker andra  människor vill ha från dig. Om du startar dagen på ett reaktivt sätt, är det svårt att återta kontrollen och var proaktiv istället. Reservera den första timmen av dagen för det mest kritiska och det som kräver koncentration. 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube