KÖKSRENOVERING

HELRENOVERING ELLER UPPDATERING?

Köket är hemmets hjärta. Vare sig du planerar en hel-renovering eller bara har tid eller pengar till ett mindre skönhetslyft, så finns det massor du kan göra för att det både skall fungera bättre och se snyggt ut.

Starta med att rensa ut, så du faktiskt vet vad det är du skall förvara i köket. Du kanske inser att du har mer plats än du trodde, när du väl röjt och rensat!

Om du skall göra en helrenovering, ta dig tiden att tänka på hur du skall använda utrymmet

 • Vill du kunna stå framför ett fönster när du diskar?
 • Vilken sida av vasken känns bäst att ladda diskmaskinen?
 • Hur många människor brukar vistas i köket samtidigt? Tänk på flödet.
 • Vad behöver jag för belysning och var kommer jag att behöva eluttag? 
 • Var i förhållande till varandra skall vask, spis och kylskåp stå? De skall helst bilda en “kökstriangel” för att flödet skall fungera på bästa sätt.

Förvaring

Bra förvaring är nyckeln till ett väl fungerande kök. 

Använd utdragbara hyllor för att lättare komma åt dina saker. Installera lådor istället för skåp, för att maxa din förvaring och för att spara din rygg och dina knän från grävandet i de djupa skåpen.

Skapa förvaringen där du använder innehållet. Kryddor, oljor, osv. nära där du lagar maten. Grytor, stekspadar, osv. nära spisen. Om ni har barn, placera gärna tallrikar och glas i lådor, så det blir lättillgängligt. 

Del-renovering

Även om du inte kan eller vill göra en helrenovering, så kan du uppdatera eller göra en del-renovering. Om skåpen är i gott skick och layouten fungerar, kan du göra otroligt mycket med det:

 • Du kan byta ut dörrarna och foliera utsidan, eller måla alltihop
 • Byt ut knoppar och handtag
 • Byt ut bänkskiva och stänkskydd
 • Lägg nytt golv
 • Sätt upp ny belysning
 • Installera utdragbara hyllor för bättre förvaring

El och belysning

Vare sig du gör en helrenovering eller en uppdatering, skall du definitivt tänka till om både eluttag och belysning. Det kan göra otrolig skillnad i hur du kan använda köket. 

Först och främst skall du tänka på var du planerar att placera sånt som brödrost, kaffekokare och andra elektriska köksmaskiner. Det är alltid bättre att installera några extra uttag, än för få. Du kan få dem installerade under väggskåpen, så behöver du inte göra några hål i kaklet. Har du en köksö, rekommenderar jag att du drar ut el dit också, om du har möjlighet.

Var behöver du ljus? Se till att du har bra heltäckande belysning från taket, helst på en dimmer (jag älskar dimmers!). Lägg sen till belysning över vasken, över köksön, under skåp, över hällen, inne i glasskåp. Tänk på placeringen av ljuskällan, så ditt huvud till exempel inte kastar skuggor för att ljuskällan är felplacerad. Men tänk också på placeringen av strömbrytare, så du inte springer runt i onödan för att tända och släcka. Gör det lätt för dig själv att njuta av ditt nya kök!

Ordningskonsulten skriver som Ordnings- och Inredningsexpert bl.a för Hem & Villa, vilket är en del av Sydsvenskan/Bonnier News.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube