LÅT OSS PRATA OM FÖRRA ÅRETS NYÅRSLÖFTE…

Nyårslöften
pic from Organizers NW

För många är semestern en speciell tid att koppla av ihop med familjen, ta del i vad som är viktigt för dig och tänka på våra mål inför det kommande året. Vilket leder mig till ämnet i stort: ​​Vad hände med förra årets nyårslöfte?

Oavsett om du faktiskt lyckades gå ett helt år utan att dricka en latte varje dag eller du fastnade på den nya organiseringsrutinen brukar många av oss försöka oss på en nystart i det nya året, och vi väljer oftast inte att fundera så mycket över förra årets mål. Frågan är, varför inte?

Varför återbesöker vi INTE våra gamla mål och löften? Jag skulle vilja föreslå en liten övning här. Om du lyckades skriva upp förra årets löfte kommer det att bli en bra övning i självreflektion. Och om du inte gjorde det – tänk på att göra det i år och sedan bokmärka den här bloggen för att titta tillbaka på i 2020.

Vad lärde du dig?

Tänk på  ditt nyårslöfte från förra året. Hur gick det? Oavsett om du misslyckades totalt eller lyckats göra din nya vana till en del av din livsstil, kan du lära dig mycket av dessa erfarenheter.

Ställ dig själv frågor om vad som fungerade för dig och vad som inte gjorde det. Om ditt löfte till dig själv lyckades men bara tillfälligt, fundera på varför den föll bort från din livskarta. Kanske hade du en livsstilsförändring och bara glömt, eller kanske behövde du helt enkelt inte den förändringen längre. Oavsett orsaken, så är hela poängen att faktiskt lära sig något av upplevelsen. Kom ihåg att den svåraste och bästa delen av att utmana dig själv att vara ”bättre”, är att ta tiden att lära dig något nytt i processen.

Om du inte lyckades slutföra ditt nyårslöfte som du önskar, är här några tips för att få dig igång i 2019.

Lev och släpp taget

För många innebär att starta en ny vana att spendera pengar på produkter som de tycker kommer att göra projektet mer framgångsrikt. Som ordningsexpert har jag sett de produkter som är associerade med ”misslyckade” nyårslöften stöka till både kundernas hem och sinne. Om du av någon anledning inte har lyckats med ditt löfte, känner du dig skuldmedveten varje gång du går förbi dina inköp (till exempel den där motionscykeln…) Kom ihåg att genom att släppa taget om det och att göra dig av med det, kan hjälpa dig tänka om och omfamna ett nytt sätt att uppnå ditt mål. Om något, så gör det det i alla fall möjligt att flytta förbi det målet och till ett annat.

Du kan sälja på Blocket, Facebook grupper och många andra ställen. Att skänka bort till andra som uppskattar och behöver det mer än du, både känns skönt och är samhällsnyttigt.

 

lär av dina utmaningarGör det för dig själv

Eftersom att officiellt tillkännage våra nyårslöften kan vara ett samtalsämne som får igång folk, känner många sig pressade att göra det, även om de kanske inte vill. Detta kan vara skadligt för vår förmåga att tro att vi kan lyckas med att sätta upp och uppnå mål. Utförda utan planering, omsorg och faktisk motivation kan misslyckade resolutioner få en person att känna sig som om de bara ”inte är bra på” den där saken. För det mesta är detta givetvis inte alls sant.

Att skapa vanor handlar inte om att tvingas att välja något eftersom alla andra gör det. Du måste verkligen vilja göra förändringen för att det skall fungera (och även då kan det fortfarande ta år att helt banka in en ny vana!). Så här är ett litet offentligt servicemeddelande: du kan börja på en ny vana NÄR SOM HELST. Det behöver absolut inte vara ett nytt år. Uppföljning är mycket mer relevant för din framgång än vilken tid på året du startade. Om du känner dig redo att sätta ett mål, kommer här några idéer för att komma igång.

 

Utnyttja din ansvarskänsla

Det finns massor av bra appar som kan hjälpa dig att skapa bra vanor. Här kommer några att prova (jag har inte själv använt dem i någon större utsträckning, eller blivit sponsrad av dem):

Appen Beeminder loggar hur du rör dig mot målet. Och för att motivera dig ordentligt – märker den att du är på väg helt ur kurs får du lov att böta en summa pengar.

I appen Forest sätter du ett tidsintervall som du ska ägna dig åt en arbetsuppgift. När du börjar planteras ett träd som växer tills du klarat uppgiften – men dör om du slutar i förtid.

Du har säkert hört det förut: Genom att få koll på exakt hur mycket tid du lägger på olika arbetsuppgifter kan du bli mer pricksäker i din fakturering, och hitta områden att effektivisera.

Men det tar ju tid, tänker du kanske? Inte med programmet Rescue Time. Det jobbar nämligen i bakgrunden och registrerar varenda sekund du lägger på olika hemsidor och i olika program på datorn. Sedan kan du logga in och se fina diagram över allt du har gjort.

Kom bara ihåg att för att verkligen lyckas med att nå dina mål, måste du fokusera på att lära dig något nytt, gör en nystart  och göra det för dig själv – inte för någon annan!

Glad organisering!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube