MÅLA OCH FÖRVANDLA!

Det billigaste sättet att förvandla sitt hem? Målarfärg! Måla en fondvägg eller hela rummet och det kan förvandla utrymmet till en mer mysig, mer inspirerande, eller mer energigivande plats. 

Men begränsa dig inte till väggarna! Du kan måla golv, tak, köksskåp, möbler, tavlor. Om en möbel är i fint skick och du tycker om formen, men tröttnat på den, kan det vara en idé att måla om den. Du kommer att bli förvånad över hur stor skillnad lite färg kan göra. Kanske kan du förvandla om den till en ny färgklick i vardagsrummet eller ute på terrassen? Dessutom sparar det på miljön och dess resurser att återanvända.

De flesta golv går alldeles utmärkt att måla om. Fråga nere hos din lokala färghandel så att du får rätt typ av färg. Kanske blir det schackrutiga golv i sommarstugan i år? Tänk också på att lister och dörrar kan målas i annat än vitt. Svart kan till exempel ge en väldigt fin kontrast.

Har du aldrig provat att måla en tavla? Det behöver inte vara en Monet eller Picasso, det behöver inte likna något alls. Det kan bara vara en canvas i en enda färg, som en liten färgklick som lyser upp en tråkig hörna. På temat med återanvändning – ta en gammal tavla med en ram du tycker om och måla över själva canvasen. Mitt senaste projekt är att måla en hel hög med minnessaker från mina barn, mig själv och min man, vita. Sen limmar jag fast dem på en vit canvas. Istället för att sakerna ligger i lådor, har de nu blivit konst vi kan se varje dag.

HUR BÖRJAR JAG??

Ni kanske känner att ni inte vet vad ni tycker om, men det gör ni. Eller rättare sagt, ni vet vad ni inte tycker om. Visst får man en magkänsla när man ser eller hör något man ogillar? Ibland kan man inte sätta fingret på vad det är man inte tycker om, man bara känner det. Använd er av det.

Gå till färgaffären och ställ er och titta på väggen av färgprover och se vad som poppar ut. Avskyr du de varma färgerna? Då är det den “kalla” färgskalan ni skall koncentrera er. Tänk också på att inom en färg kan det luta mer mot varmt eller kallt, t.ex. olika grå nyanser.

Var inte rädd för att klämma till lite med färg! Måla lite mörkare eller starkare än vad ni tror att ni vågar. Det är bara målarfärg och är det lättaste och billigaste sättet att göra stora förändringar. 

Provmåla alltid en 1 x 1 meter bit på flera olika väggar. Färg kan se väldigt olika ut beroende på hur ljuset faller på väggen och på olika tider av dagen. Och hur ser det ut mot golvet?

Vill ni ha förändring en är på en budget, är målarfärg svaret. Vilken skillnad det blir och så mycket pengar du sparar! 

Ordningskonsulten skriver som Ordnings- och Inredningsexpert bl.a för Hem & Villa, vilket är en del av Sydsvenskan/Bonnier News.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube