EXPERTKOLUMN I TIDNINGEN HALLÅ – 3

Spalt 3, tidningen Hallå

Roligt, roligt att Tidningen Hallå, som ingår i Sydsvenskan, vill ha mig ombord som deras ordningsexpert. Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och reda att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer och rensar vi? Hur skall jag organisera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans frågor!


Fråga 1:

Hej Linda!

Jag missar ofta möten, glömmer saker som skall göras och så vidare. Jag använder kalender och skriver listor. Jag har en stor kalender i köket på väggen och så har jag en liten kalender i väskan. Ibland använder jag min kalender i telefonen. Sen har jag ju arbetskalendern i Outlook. Älskar listor, men de har en tendens att spridas med vinden… Går det att organisera allt detta!?

Hälsningar, Anna S.

Svar: 

Problemet ligger egentligen i att du använder alldeles för många hjälpmedel för att försöka hålla reda på allt. Försök att bara använda en kalender och en att-göra-lista. Om du är bekväm med digitala hjälpmedel, välj ETT program som du lätt kan använda både på telefonen och datorn, (t.ex. Any.Do). Här lägger du in allt som du vill/skall göra – uppdelat i kategorier (privat, arbete osv.) och sätt påminnelser. Samma princip gäller för kalendrar; välj en som du sen kan synca eventuella andra kalendrar till. Vill du använda dig av en papperskalender, kan du kanske begränsa den till bara privata saker och skriva att-göra-listor bak i kalendern. 

Fråga 2:

Jag har två stora lådor med gamla foton jag ärvt av min mormor och från min farmor. De tar upp alldeles för mycket plats och jag vet inte vad jag skall göra. Jag kan ju inte kasta dom!

Tack från Sussi

Svar:

Ställ ett par frågor till dig själv: Vet jag vem människorna på bilderna är? Om inte, finns det någon som kan berätta det för mig? Om du får nej som svar på båda frågorna, finns det ingen anledning att behålla dem. “Men de är ju så fina!” hör jag ofta från folk. Men om de är så fina, ska de ju hänga i en ram på väggen och inte ligga i botten på en låda… Betyder de inget för dig, skall du inte behålla dem. Om du fortfarande har svårt att göra dig av med dem, behåll några av de finaste och scanna resten. Spara dem på datorn i en speciell mapp som kanske får heta “mormors gamla foton”.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube