EXPERTKOLUMN I LOKALTIDNINGEN – 57

Ordningskonsultens-Expertkolumn-57

Välkommen till Ordningskonsultens expertkolumn i Lokaltidningen, som ingår i HD Sydsvenskan och Bonnier News!

Varje vecka svarar jag på frågor som har med ordning och struktur att göra. Ibland slänger vi in lite inredning, design och styling också, eftersom det är något jag också arbetar med.

Hur röjer, rensar och organiserar vi? Hur skall jag strukturera mitt digitala liv? Vad gör jag med allt Lego? Vad kan jag göra åt faktumet att jag alltid glömmer bort och kommer för sent? – dessa är några av frågorna vi kommer att ta upp.

Har du en fråga? Skriv till mig här, så kommer kanske just ditt problem att tas upp!

Här kommer veckans fråga!

Hej Linda!

Jag arbetar i ett kreativt yrke och sparar på mig mängder av bilder och artiklar som inspirationsmaterial. Det allra mesta är digitalt, men det hamnar lite överallt och då gör det ju ingen nytta om jag inte kan hitta det och inspireras av det. Hur skall jag organisera det hela?

Mvh, Emma

Svar:

Hej Emma!

Ja, idag är det ju en extra utmaning, eftersom vi kan få information från så många olika källor, både digitalt och analogt. Om du är väldigt taktil och tycker om att behålla dina urklipp i pappersformat, rekommenderar jag att du sätter in dem i pärmar, uppdelat i kategorier. Annars tycker jag att du skall scanna in dem (finns bra appar på telefonen som gör ett bra jobb) och spara digitalt. 

Börja med att sätta upp ett mappsystem på datorn och/eller molnet, som heter t.ex. INSPIRATION. Gör sen underkategorier, som du döper t.ex. till Färg, Möbler sovrum, Möbler kök, Förvaringslösningar, etc – givetvis beroende på vad det är du sparar. Inne i varje mapp kan du sen göra ännu mer finfördelad struktur om du känner för det, t.ex. i mappen “Färg” kan du ha mappar som heter “Färg – varm”, “Färg – kall”, osv. Nu har du lagt grunden till din organisering och det är dags att sortera ner all din inspiration i de olika mapparna. Tagga gärna bilderna, så är de ännu lättare att hitta. T.ex. “färginspo Milanmässan 2019”. 

Nu är det dags att sätta upp Rutiner! Allt nytt som du nu vill spara, skall sparas ner i rätt mapp så fort som möjligt. Bestäm till exempel att varje fredagskväll när du sitter framför TV:n, sorterar du ner det du vill spara och raderar resten. Annars är det lätt att det blir så mycket, att du drar dig för att ta tag i det. 

Det allra lättaste är att ha molnlagring. Dels för att du då har en backup och inte förlorar all ditt inspirationsmaterial om datorn kraschar. Och dels för att du kan ladda ner och se allt från både telefon, läsplatta och datorn. 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube