SLIPP JULSTRESSEN – del 3 – JULMATEN, GÄSTER OCH ANNAT

Marcipantomtar

Ja du… bara några dagar kvar till jul…. Är du redo? Jag  kör vidare med ytterligare tips om hur du kan njuta av den här veckan så mycket som möjligt. Ja, det ÄR stressigt att vara vuxen under julen, men med förberedelser kommer du att ha mycket mer tid att njuta med familj, vänner, eller själv med en kopp glögg (ni har förstått nu att jag tycker om glögg?)

Som jag sagt tidigare är där skillnad på att stressa för att man vill för mycket och på att stressa på grund av att man inte har kontroll på allt, att man inte är organiserad och förberedd. Här under december månad skriver jag tips om hur du kan hålla kontroll på dina julköp, kalender och julpyssel. Idag tar vi tag i julmat, städning, gäster och annat smått och gott.

Idag vill jag också lägga betoning på att det är jul och detta är en tid att tänka på andra. Kanske kan ni ta en del av pengarna som skulle gå till nya saker att fylla hemmet med och donera det till en organisation som hjälper utsatta människor eller vår planet. Jag inser att vad jag skriver om här kan beskrivas som I-världsproblem. Absolut, det är det. Men det ena exluderar inte det andra. Ta hand om dig själv, din familj, dina medmänniskor och din planet. 

Hjärta

Mat:

Storhandla – Ta en kväll i veckan och handla hem den mesta maten som du behöver till jul och en vecka framöver. Tänk på att om du handlar i sista stund kan öppettiderna variera.

Ta bort de rätter som ingen eller bara ett fåtal äter av.

Tillaga maten i god tid innan jul så minskar du belastningen precis när det är som stressigast, många rätter går utmärkt att frysa in.

Glöm inte att du kan handla mat online.

Städa och Organisera:

Dags att städa om du skall hålla i festligheterna. Jag vet att många gör en riktig storstädning nu, men jag tycker personligen att det är tillräckligt stressigt som det är och att det räcker med en vanlig städning. Den där grovrengöringen föredrar jag att göra när det är dags att ta ner alla dekorationer och det är ett nytt år – sopa ut det gamla och in med ett nytt, rent, fräscht år!

Vad är viktigt för dig? Skala bort vissa saker eller dela uppgifterna på flera.

Tänk på julbordet. Kolla att du har tillräckligt med stolar, tallrikar, glas och bestick. Låna det du inte har.

Ladda upp kameror, telefoner, paddor och annat som kommer att behövas på julafton.

Har du för mycket pynt, sånt som du inte använder? Fundera på om det är någon i din närhet som behöver julpynt eller om du kanske ska ge bort det till tex. Röda Korset, så att någon som inte har råd med pynt kan få en fin jul. Gör det nu, så det hinner att komma ut till andra som kan ha glädje av det.

Gäster, pyssel och annat:

Skall du ha övernattningsgäster? Var säker på at du har  tillräckligt med sängplatser, fråga annars runt  om du kan låna tältsängar, madrasser och annat som kan behövas. Förbered sen med handdukar, lakan, madrasser och annat de kan tänkas behöva. Vill du vara extra gästvänlig kan det vara trevligt att fixa en liten korg med toalettartiklar och gästtofflor (bara om det  INTE  stressar dig).

Eftersom vi har bott i USA hugger vi vår gran tidigt. Gör du inte det, är det dags att planera för inköp av gran och hur du skall dekorera – har du allt, vill du kanske att den skall se annorlunda ut i år?

Ha en pysselkväll och gör lite fantasifulla julgransprydnader. Slå in alla klappar, kanske med lite fyndiga rim.  Stryk julduken och se över bordsdekorationerna.

Ta ett familjekort vid granen. Passa på när alla är uppklädda och nyfriserade. Om du inte har skickat julkort fungerar detta finfint att använda till nyårs- eller januarikort (se tidigare blogg).

Framför allt – njut så mycket du kan! Om du märker att något kunde fungerat bättre, skriv ner det i din kalender för november/december nästa år, eller lägg en lapp med dina julsaker. Då blir varje år bättre och mer organiserat, så du kan koppla av med en kopp glögg eller två!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube