POMODORO-TEKNIKEN

Pomodoro Tekniken

Har du hört talas om PomodoroTekniken?

För många människor är tiden en fiende. Vi kämpar mot klockan för att slutföra uppdrag och möta deadlines. Pomodoro-tekniken lär dig arbeta med tiden, istället för att kämpa emot den. Så enkelt att lära sig och samtidigt kan det förändra hela ditt liv och hur du använder din tid.

Pomodoro-tekniken är en tidshanteringsmetod som utvecklades av Francesco Cirillo i slutet av 1980-talet. Tekniken använder en timer för att bryta ner arbetet i intervaller, med korta pauser. Intervallerna heter pomodoros, som kommer från det italienska ordet för tomat och den tomatformade kökstimern som Cirillo använde som universitetsstudent.

Det påminner mig lite om när mina barn var på förskolan och det var dags att plocka undan. Då satte de igång en ”clean-up song” och så for de runt rummet och plockade upp så mycket de hann innan sången var slut. Alla såg faktiskt ut som de hade roligt och deras tävlingssida tog över Smiley Face.

 

KOM IGÅNG

Grunden för Pomodoro-tekniken är enkel men oerhört effektiv. (*när jag skriver papper, kan det vara på ett fysiskt papper eller digitalt. Helt upp till vad du trivs bäst med)

1. Välj en uppgift du vill få gjort

Något stort, något litet, något du har skjutit framför dig i en miljon år: det spelar ingen roll. Det som är viktigt är att det är något som förtjänar din fulla, odelade uppmärksamhet.

 

2. Sätt din Pomodoro på 25 minuter

Svär en liten ed till dig själv: Jag kommer att spendera 25 minuter på denna uppgift och jag kommer inte att avbryta mig själv. Du kan göra det! Det är ju bara 25 minuter.

 

3. Arbeta på uppgiftern tills timern ringer

Fördjupa dig i uppgiften under de kommande 25 minuterna. Om du plötsligt inser att du har något annat du behöver göra, skriv ned den uppgiften på ett papper*.

 

4. När Pomodoron ringer, bocka av uppgiften på ett papper*

Grattis! Du har tillbringat en hel, oavbruten Pomodoro på en uppgift.

 

5. Ta en kort paus

Andas, meditera, ta en kopp kaffe, gå en kort promenad eller göra något annat avkopplande (dvs inte arbetsrelaterat). Din hjärna kommer tacka dig senare.

6. För varje 4 pomodoros, ta en längre paus

När du har avslutat fyra pomodoros kan du ta en längre paus. 20 minuter är bra. Eller 30. Din hjärna kommer att använda den här tiden för att assimilera ny information och vila före nästa omgång av Pomodoros.

Läs gärna mer om Pomodoro-tekniken och se om det kan vara något för dig. Lycka till!

https://cirillocompany.de/pages/pomodoro-technique


 
	
Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube