GARDEROBEN – SOMMAR OCH VINTERKLÄDER

Ordningskonsulten i Hem och Villa - Garderoben: Sommar och Vinterkläder

Vi här nere i södra Sverige har ju inte riktigt fått sett av hösten på riktigt än, men den är ju onekligen på väg. Det börjar bli dags att plocka undan sommarkläderna och ta fram de varma, mysiga tröjorna. Men vad GÖR man med säsongskläderna när de inte används?

De flesta av oss har inte jättegarderober där vi kan ha uppsättningar av kläder för alla säsonger samtidigt. Dessutom känns det inte så mysigt att se badbyxorna och sommarklänningen när det är kallt och mörkt ute, eller titta på termobyxor när det är badväder. 

Börja med att leta upp ett ställe där du har plats att lägga undan sommar/vinterkläder, som till exempel ovanpå garderoben eller under sängen. Ofta kan man bli förvånad hur mycket extra förvaringsplats man faktiskt har, när man tänker efter. Det finns många bra förvaringslösningar att prova, t.ex. större tyglådor att sätta ovanpå garderoben eller lägre plastlådor med lock gjorda till att läggas under sängen. Det är alltid en fördel om varje familjemedlem har en egen låda för deras egna saker. Då blir det mycket lättare att hitta saker, om man skulle behöva något. 

För att kläderna skall ta så lite plats som möjligt, rekommenderar jag att ni rullar dem. De får dessutom betydligt mindre rynkor på det sättet. För vem vill inte ta fram kläder som legat undanstoppade i ett halvår och bara kunna hänga dem rakt in i garderoben utan att stryka!? 

Se till att allt är helt och rent innan kläderna läggs undan. Försök att rulla dem relativt tajt och släta ut rynkor efterhand som du rullar. Stapla sen alla rullarna tätt i lådan. (även ett bra tips när du skall packa resväskan eller övernattningsväskan!) Förvarar du kläderna i en låda utan lock, rekommenderar jag att du täcker över med en örngott eller liknande, för att hålla dammet ute. 

Tvätta/torka av/putsa skorna som skall läggas undan, så håller de sig fräscha och fina betydligt längre. Förvara dem sen i separata påsar, gärna i tyg. Många gånger får man små tygpåsar när man köper något annat. Spara dem och använd dem som skopåsar.

Nu skall vi ju plocka fram täckjackorna, inte stoppa undan dem – men jag tänkte ändå ge ett tips för när de skall stoppas undan igen. Använd vakuumpåsar. Du suger ut luften med en dammsugare och vips har du platta paket som tar upp bråkdelen av utrymmet. Bonus är att plaggen blir skyddade. Detta fungerar givetvis suveränt även för t.ex. duntäcken annat luftigt. 

Vet du redan med dig att du skall på solsemester under vintern? Lägg undan det du vet att du skall ha med dig i resväskan redan nu och stoppa undan resten. Ingen anledning att rota runt bland dina fina rullar i onödan!

Ha en fin höst!

Ordningskonsulten skriver som Ordnings- och Inredningsexpert bl.a för Hem & Villa, vilket är en del av Sydsvenskan/Bonnier News.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube