SKOLSTART FÖR VUXNA – dags för rutiner igen…

 

Ordningskonsultens To Do List

När barnen är tillbaka i skolan kan de vuxna få ordning igen

När jag satte mig ner för att skriva augusti-avsnittet av det här nyhetsbrevet, var jag tvungen att pausa. Ska vi köra med samma gamla ”back to school” tips som alla andra gör? Även om det är bra tips, vill jag i år fokusera på DIG – den vuxna. Och det fick vänta till september, men bättre sent än aldrig!

Oavsett om du har barn, barnbarn eller inga barn finns det något som händer under sommaren som gör det möjligt att sträcka ut dagarna med senare sängtider, glömma våra att-göra-listor eftersom vi är på semester och allmänt tillåter o-ordningen att krypa in eftersom … solsken!

Hösten är en bra tid att bli organiserad, inte bara när det gäller röja & rensa och införande av rutiner, men också när det gäller personlig produktivitet. Förändringen i rutiner under sommaren kan sätta produktiviteten i en nedåtgående spiral, och september är en utmärkt tid för att få tillbaka den.Här är våra bästa tips för att göra just det:

Granska och / eller återuppta ditt kalendersystem. Under sommaren kan våra kalendrar försummas. Ta dig tid att granska vilken typ av kalender du använder och fråga dig själv om det fortfarande fungerar för dig. Gör ändringar vid behov, eller prova något nytt! Om du inte är säker på om det fungerar, känn efter var din stressnivå ligger. Är du ofta sen eller dubbelbokad? Känner du dig upptagen hela tiden? Kom ihåg att din kalender är din vän. Boka in personlig tid som att träna och avslappning – och håll fast vid ditt schema! Ibland behöver vi bara återupprätta vår tilltro till ett system för att det ska fungera igen.

Granska din kommande vecka innan den startar. Vissa gör det regelbundet, men vi vacklar ofta på sommaren. Kom in i det igen genom att granska ditt schema för veckan varje söndag (eller vilken dag som helst som passar ditt liv bäst). Du kan göra det digitalt eller analogt (eller båda förstås). Ett bra sätt är att hänga upp en whiteboard på en central plats och sedan skriva ner dina åtaganden för veckan på den. Detta gör ditt schema synligt för alla i familjen och gör det svårare att glömma eller ignorera. Ett annat sätt är att hålla en digital kalender som t.ex. Google Calendar. Den kan också delas med alla i familjen, där ni alla kan få påminnelser osv. Om ni använder både digitalt och analogt – glöm inte att justera i båda versionerna om ändringar uppstår.

Organisera din dag för att utnyttja tiden när du är som mest produktiv. De flesta av oss vet vilken tid på dagen vi upplever mest energi och produktivitet. (Till exempel, för mig sker den här tiden mellan 9.00 – 12.00 och sen en sturt senare på dagen.) Under sommaren är det lätt att tappa bort sig lite och hur vi bäst utnyttjar den dyrbara tiden. Omfokusera din planering så att du ser till att göra dina högst prioriterade uppgifter under det här fönstret. Är du inte säker på vad de är? Skriv en lista och cirkla sedan de tre översta som kommer att få störst effekt.

Om du gör det för dina barn, gör det själv. Vi lägger alla slags restriktioner på våra barn som sen brukar glida över sommaren. Att återgå till strikt sängtid, begränsad mängd socker och städning av sina rum är alla regler som många föräldrar inför igen när skolan börjar. Men vi är inte alltid så bra att följa dem själva. Tänk på det ett ögonblick – om du förväntar dig att ditt barn ska göra något, det beror på att det är bra för dem, eller hur? Så varför är vi undantagna?

Här är några bra exempel för vuxna att följa, som också hjälper till med produktivitet och organisation:

  • Undvik skärmar före sänggåendet
  • Håll dig till samma sov-och vakna-rutin varje dag
  • Städa upp ditt utrymme innan du lämnar rummet eller börjar på en ny aktivitet
  • Bädda din säng varje morgon
  • Titta på din kalender innan du lovar någonting muntligt
  • Ta dig tid att hänga upp och plocka bort dina kläder så att de inte lägger sig på hög
  • Ge dig själv tid att leka – det finns ett barn inne i dig också! Vi behöver alla “chill time”
  • Belöna dig själv när det går bra för dig! Kanske inte med fina klistermärken – bjud dig istället själv på en god middag eller ett gott glas vin!

    Glad organisering!

 

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube