VÅR I GARAGET/FÖRRÅDET

Det är varmare, solen kikar fram och det klia i kroppen att komma ut. Vi springer ut i garaget eller förrådet för att ta fram cykeln, grillen och kubbspelet och…. Och var finns allt det vi letar efter? Bakom en vägg av andra saker? Kanske dags att ta en del av den där extra vår-energin och organisera förrådet?

Börja med att inventera vad som faktiskt finns där inne. Om du kan (beroende på väder och utrymme), töm ut allt på en gång. Dela upp i kategorier, t.ex. sportartiklar och leksaker, campingsaker, målarfärg och tillbehör, allt som hör till bilen, osv. Så fort du ser något som du inte längre använder eller tycker om, lägger du det i en av fyra högar: 1. Sälj  2. Skänk  3. Återvinn  4. Kasta

Nu har du röjt, rensat och kategoriserat. Vad har du kvar att förvara? Och skall det faktiskt förvaras just där? Som t.ex. trädgårdsredskapen, som har en tendens att inte hitta tillbaka till garaget, utan ligger kvar lite här och där bak i trädgården. En av organiseringsreglerna är att allt skall ha ett hem. En annan är att förvara saker i närheten av där de används. Vi som människor är av naturen bekväma av oss och vill hitta genvägar till allt. Alltså är det emot vår natur att gå flera omgångar hela vägen tillbaka till garaget, när vi använt redskapen på andra sidan huset. Kanske är det då bättre att skaffa ett redskapsskjul i trädgården för just trädgårdsredskapen.

I garaget kan en arbetsbänk med bra belysning vara härlig för dem som är händig. Små verktyg kan med fördel hängas upp på en verktygstavla på väggen ovanför arbetsbänken. Skriv undertill vad som hänger där, eller rita en kontur av verktyget, så kommer det lättare tillbaks till sin plats. Det finns även stora redskapskrokar för större verktyg. Har du mycket smått, som spik, skruvar, sandpapper, tejp, el- och VVS artiklar? Rensa även ut här – hur många skruvar behöver du egentligen? Kategorisera sen och förvara i mindre lådor, markerade med innehåll. 

Sätt upp hyllor, gärna hela vägen upp till taket. Dina saker förvaras med fördel i transparenta, lättstaplade plastlådor med etiketter för att lätt kunna se innehållet. Häng upp förlängningssladdar, trappstege, fällstolar, osv. på stora krokar.

Det som används oftast skall placeras närmast dörren. Det kan vara lådan med biltillbehör, uteleksaker, sportsartiklar, gräsklipparen. Cyklar ni mycket, sätt upp krokar där alla hjälmar kan hänga, med en skylt ovanför med namnet på hjälmbäraren, samt cykelpumpen. 

Nu är det dags att njuta av ditt “nya” förråd! Ta en kopp kaffe eller ett glas öl och fira hur mycket tid och frustration du sparar på att slippa leta efter just det där…

Ordningskonsulten skriver som Ordnings- och Inredningsexpert bl.a för Hem & Villa, vilket är en del av Sydsvenskan/Bonnier News.

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube