VIT FREDAG – mys istället för att konsumera!

I stället för köpfesten Black Friday – fira istället en Vit Fredag utan konsumtion, men med mer mys.

Vi i Sverige konsumerar redan som om vi hade fyra jordklot. Det håller inte i längden.

Låt oss i stället ägna oss åt en VIT fredag med att mysa med familjen, ta det lugnt, lyssna på musik, dansa och umgås med vänner (eller nja, det skall vi ju inte heller just nu… men du förstår poängen).

Visst kan det vara bra för alla som har ont om pengar att handeln sänker priserna en dag (eller vecka). Och visst är det ett ypperligt tillfälle att betala mindre för alla julklappar du planerat att köpa. MEN risken är att konsumtionen inte styrs av våra verkliga behov, utan av extrapriser och reklam. Att du inte håller dig till din planerade shoppinglista, för det är ju såååå biiiilliiiigt…!  Det är inte hållbart – produktionen leder till stora koldioxidutsläpp och det skadar klimatet. De flesta av oss svenskar konsumerar alldeles för mycket.

Enligt Världsnaturfonden skulle det behövas mer än fyra jordklot om alla konsumerade lika mycket som vi gör i Sverige. Vi ligger en bra bit över genomsnittet i EU, som enligt Veckans Affärer ligger på 2,8 jordklot. I många länder utanför Europa ligger konsumtionen klart lägre.

Det finns mängder av bra alternativ till att ständigt köpa nya saker. Lagningsverkstäder och workshops för hur du fixar själv, finns på många ställen – för bilar, elprylar, kläder, skor, osv.

Nu inför jul, fundera på hur du kan ge bort klimatsmarta julklappar som konsertbiljetter, hembakade godsaker, massage och andra upplevelser. Det fyller inte heller upp folks hem, utan deras hjärtan. Två flugor i en smäll!

Slit och slängmentaliteten borde tillhöra historien. Låt oss i stället ta vara på det vi har. Att köpa begagnat är ett annat alternativ. Det finns hur mycket begagnade möbler och kläder som helst att köpa hos till exempel Erikshjälpen, Röda korset, Stadsmissionen och loppisar runt om i hela landet.

Vi kan kramas i stället för att konsumera ? Att umgås med vänner är oftast trevligare än att hänga på stormarknader och stressa runt mellan en massa butiker. Att leka med barnen är roligare för alla inblandade än att släpa runt dem på köptempel.

Livet behöver verkligen inte vara tråkigt bara för att vi konsumerar mindre. Om vi konsumerar mindre behöver vi inte arbeta lika mycket och får mer tid över att ägna oss till det vi tycker är roligt. Vad hade du gjort om du hade lite mer tid över och lite mer pengar i fickan? Det är en fråga jag skall sätta mig ner och fundera över nu…


(Delar av informationen lånad från artikel i Smålandsposten, publicerad 25 november 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Theme: Overlay by Kaira +46 0733 - 63 93 03
info@ordningskonsulten.com
Prenumerera på Inspirationsbrevet
Facebook
Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube
Youtube