Döstäda eller inte?

Från Ordningskonsultens expertkolumn i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.

Fråga:

Hej Linda!

Lite finkänslig fråga kanske, men tänkte extra mycket på det efter att ha sett den nya serien på tv om döstädning. Mina älskade föräldrar har börjat bli lite till åren, men det är fortfarande full fart på dem. De har under åren samlat på sig väldigt mycket saker i sitt stora hus. Vind, källare och förråd är smockfullt med ”bra-att-ha-saker” och (det som jag är mest nervös för) massor av saker som de vill att jag och mina syskon ska få ärva. Många av sakerna är värda mycket pengar, andra säkert inget alls. Saken är den att jag och mina syskon inte är intresserade av att ta över allt detta. Risken är att allt hamnar i en container och det vill jag absolut inte heller. Vad ska vi göra!?

- Christina

Svar:

Situationen ni sitter i är jättevanlig och det kan kännas väldigt känsligt (och lite obehagligt) att ta upp det med föräldrarna. Men faktum är ju att ni kommer att ha det tillräckligt jobbigt ändå när de går bort, utan att behöva spendera mängder av tid och dåligt samvete över saker ni redan vet att ni inte vill ha. Jag rekommenderar att ni tar upp det med föräldrarna nu, vänta inte. Se bara till att ni syskon är på samma plan.

Du nämner döstädning och detta är precis vad som menas med det. Att ta hand om sina saker innan någon annan behöver ta över den jätteuppgiften. Dessutom är det otroligt skönt att göra detta för sig själv, när man faktiskt fortfarande är i livet och kan njuta av ett lättare och luftigare hem. Du är aldrig för ung för att döstäda!

Sätt upp en eller flera dagar på kalendern där ni kommer och går igenom de saker era föräldrar gärna vill att ni ska få. Markera tydligt med namn det ni vill ta över en dag (eller kanske redan nu, beroende på vad ni alla bestämmer). Skriv också ner allt i en lista, inklusive bilder på sakerna (gärna digitalt som ni alla har tillgång till). 

Det som era föräldrar beslutar sig för att inte behålla och ni inte vill ha, kan börja säljas och skänkas med en gång. Erbjud er gärna att hjälpa dem med försäljningen, till exempel på Blocket eller Facebooks alla säljgrupper.

Det finns också många auktionsfirmor som kan ta hand om det som har ett högre värde. Det kan ju vara att där blir en rejäl slant av det hela, som ni till exempel kan ta en gemensam semester för.

Lycka till!


*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: : Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan