“Hur skall jag tänka när jag skall köpa en ny soffa - det finns så många att välja mellan..!”

Från Ordningskonsultens expertkolumn i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.Fråga:

Hej Linda!

Vi skall köpa en ny soffa men det finns så många att välja mellan. Tänkte investera i något som kan hålla ett tag. Kan du ge oss lite tips på hur vi skall tänka?

Bästa hälsningar från IsaSvar:

Ja, en soffa är en investering och ett centralt fokus i ditt vardagsrum, så det är viktigt att välja en som passar både din stil, budget och behov.


Först och främst är det viktigt att mäta utrymmet där soffan ska placeras för att vara säker på att den passar bekvämt. Överväg även skalan på soffan i relation till andra möbler i rummet. En stor soffa i ett litet rum kan få utrymmet att kännas trångt, medan en liten soffa i ett stort rum kan kännas lite vilsen och ensam.


Sen är det dags att tänka på stil och design. Välj en soffa som passar din personliga stil och kompletterar den övergripande designen i rummet. Tänk på formen, färgen och texturen på soffan, samt stilen på benen och armstöden.


Materialet och klädseln på soffan är också viktigt. Välj ett material som är hållbart, lätt att rengöra och bekvämt. När du väljer klädsel, överväg färgen, mönstret och texturen på tyget. Tänk på att du kommer att ha soffan länge, så tänk en extra gång innan du väljer vilda mönster eller färger. Absolut inget fel i att välja det, men tänk en extra gång om du tror att du kommer att älska det lika mycket om 5 år.


Komfort och stöd är avgörande faktorer när man väljer en soffa. Du vill välja en soffa som är bekväm att sitta på under längre perioder, med stödjande kuddar och en robust ram. Det finns även soffor med reclinerfunktioner eller en schäslong för extra komfort och mysfaktor.


Pris och kvalitet på soffan är givetvis viktigt. Välj en soffa som passar inom din budget, men du vill också investera i kvalitet som kommer att hålla i många år. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid garanterar bättre kvalitet, så se till att göra din research och läsa omdömen innan du köper.


Slutligen,fundera på vad du kommer att använda soffan till. Kommer den att användas för att mysa i, underhålla i, eller sova på? Om du planerar att sova på soffan regelbundet, kanske du vill överväga en bäddsoffa. Om du planerar att använda soffan för att underhålla, kanske du vill leta efter en soffa med en avtagbar klädsel för enkel rengöring.


Lycka till!
*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: : Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan