För mycket leksaker överallt!

Från Expertkolumnen i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.

Fråga:

Hej Linda!

Jag lyssnade på en av dina föreläsningar för ett tag sen och blev inspirerad till att ta tag i en hel del saker här hemma. Det senaste jag fastnat i är barnrummet…. Vi har en 6-årig dotter som har MASSOR av leksaker. Överallt. Man kan knappt se golvet i hennes rum. Hon är enda barnet i hela familjen och det kommer in rätt mycket från alla håll. Har du några bra tips?

Mvh, Saga och TobiasSvar:

Ja Saga, det är ibland en tuff nöt att knäcka. Börja med att snällt föreslå till era släktingar att ge henne upplevelser istället för fler leksaker. Sen är RENSA UT prio nummer ett! Använder och leker hon verkligen med alla de leksakerna? Troligen inte. Lek en lek: för var 5:e leksak, skall hon spela tomte och ge bort en leksak till ett barn som inte har så mycket. Gör gärna en tomtesäck, där hon kan lägga ner det hon väljer bort. Bry dig inte så mycket om kvaliteten på det hon gör sig av med. Du kan alltid rensa ut och kasta det som inte kan skänkas, när hon inte ser på. Låt henne känna sig stolt över att hon delar med sig. Känner du att ni kan göra av med mer, kör en eller flera omgångar till innan jul.

En av de bästa sakerna ni kan göra för er själva, att involvera er dotter i RUTINERNA att plocka undan och ta hand om sina saker. Ta en liten stund innan middagen t.ex. och plocka undan. Precis som ni gör med disken efter middagen, osv. Alla saker behöver inte heller stoppas undan - är där ett projekt på gång skall det få stå framme (så länge det är något hon arbetar på och det inte stått där orört i 6 månader).

Sen kommer FÖRVARING. Dela upp leksakerna i kategorier, t.ex. gosedjur, Lego och annat bygg, dockor med tillbehör, spel, osv. Förvara dem sedan i lättillgängliga lådor som du märker upp med en bild på innehållet. Lägg gärna till text också, eftersom hon väl börjar läsa snart.

Lådorna kan förvaras i en hylla, garderob, under sängen. Det viktigaste är att hon lätt kan komma åt dem och lätt kan se vad som skall läggas var.
*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: : Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan