Organisera liten lägenhet

Från Expertkolumnen i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.

Fråga:

Hej Linda!

Vår son har precis tagit studenten, skall plugga vidare och flytta till eget. Ett väldigt litet eget… Har du några smarta tips för hur han skall få plats med allt han vill i en studiolägenhet?

Tack!

Sofie & Magnus 


Svar:

Som jag brukar säga - prio nummer ett är att rensa och prioritera! Vad är det som VERKLIGEN är viktigt att få med sig? Om ni har plats i ert hus eller ute i trädgården, så skulle jag tipsa om att staka ut storleken på lägenheten och markera konturerna på möblerna med målartejp, för att få en aning om hur mycket plats han faktiskt har. Finns det garderob eller klädkammare? Hur högt är det i tak? Hur många köksskåp finns?

Utnyttja vägghöjden med hyllor och krokar, helst hela vägen upp. Där kan du placera allt från böcker, plantor och prydnader; till cykel, musikinstrument och snygga burkar med pasta. Allt som är mindre roligt att titta på, placerar ni så mycket som möjligt bakom dörrar eller draperi, för ett mindre rörigt intryck.

Använd sängen som soffa, genom att lägga ett rejält överkast och stora kuddar på. Glöm inte allt utrymme under sängen - det finns många bra förvaringslådor som får plats därunder! Häng gärna en sängkappa, så döljer det allt under sängen.

Ett skrivbord kan även användas som ett matbord. Ha ett par fällbara stolar (kanske liggande under sängen eller upphängda i klädkammaren?) att ta fram när vännerna kommer över.

Över dörrarna finns det oftast plats att sätta upp hyllor. Där kan han t.ex. ha snygga korgar med handdukar, vinterkläder, osv. Ta inte med onödigt mycket och packa in i köksskåpen. Vad används varje dag? Inte 8 fintallrikar, det kan jag garantera! Det kan kännas lite tråkigt just nu, speciellt för föräldrarna, att inte få ta med allt fint de kanske fått. Men det får komma senare. Använd den plats som finns och var kreativ med hur ni använder sakerna. Ett glas kan ju också vara en vas, plantor kan hänga som amplar istället för att ta upp golvplats, och papperskorgen kan vara en extra sittplats.
*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: : Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan