Ny artikel i tidningen: Glöm inte hallen! Se det som din landningsbana.

I februari 2024 blev jag intervjuad av Bonnier News (bl.a. Sydsvenskan) om hur vi kan få bättre ordning i hallen. Här är resultatet 😊

Glöm inte hallen: ”Se den som din landningsbana”

24 februari 2024 17:11

Hallen kan ibland bli ett bortglömt utrymme – men det finns mycket att göra både för att göra det mer organiserat och samtidigt trivsamt. ”Hallen är både det sista du ser när du lämnar hemmet och det första när du kommer hem”, säger ordnings- och inredningskonsulten Linda Gemal.


  Klädförvaring till hallen som samtidigt ger ett harmoniskt intryck. Foto: Ellos
  Öppna bild i helskärmsläge

  Bild: Ellos

  ”Det är ju bara hallen” – så tänker många om det där utrymmet där jackor och skor samsas med allt från nycklar till väskor, berättar Linda Gemal som hjälper människor att både inreda och få ordning på alla prylar i hemmet.

  Samtidigt är hallen ofta den plats som är det första både du och gästerna ser.

  – En del kan ju ha grovkök eller en sidodörr som familjen använder men oavsett så brukar jag säga att man kan se hallen eller utrymmet som en landningsbana, en plats som är utformad för att hjälpa dig och dina saker så fort du kommer in genom dörren och när du ska ut igen, säger hon.

  "Framför allt ska hallen fungera men utöver det så kan man också göra det snyggt"


  Ordningskonsulten tycker att man ska se hallen som vilket annat rum som helst i hemmet och definitivt inte försumma den – tvärtom.

  – När man pratar om inredning eller läser om det så fokuseras det ofta på kök eller vardagsrum. Men du ska kunna sväva in genom dörren där hemma, veta var du ska hänga av dina ytterkläder, lägga mössa och vantar, hänga upp väskan, lägga nycklarna och posten och så vidare, säger hon.

  Första steget för att uppnå detta är att rensa ut, organisera och systematisera. Kanske har du en massa grejer som du inte använder längre, såsom utslitna skor eller plagg som är för små.

  – Framför allt ska hallen fungera men utöver det så kan man också göra det snyggt så att det känns fint när man kommer in. Det finns inget värre än när man öppnar dörren och det är stökigt. Inred hallen utefter dina och hallens förutsättningar och i den stil du tycker om, säger Linda Gemal.

  Varför inte ha en skål att lägga dina nycklar i. Foto: Ellos
  Öppna bild i helskärmsläge

  Bild: Ellos


  Hur gör man då för att lyckas upprätthålla nya rutiner och inte falla tillbaka i samma gamla mönster där saker och ting hamnar huller om buller? Jo, genom att hitta vad som känns naturligt för dig, menar ordningskonsulten.

  – Att skapa rutiner tar tid, gör inte för många ändringar på en gång. Man ska inte tvinga sig lägga saker på ställen som inte känns naturliga för en. Hitta sätt som fungerar för dig. Som att sätta upp post it-lappar, en ram på väggen med en fin nyckel på som påminner dig om att lägga nycklarna där. Sätt in i kalendern att rensa hallen en gång i månaden, säger hon.

  Linda Gemal hjälper dig organisera och hålla reda på prylarna där hemma. Foto: Emma Appelgren
  Öppna bild i helskärmsläge

  Bild: Emma Appelgren

  Man kan helt enkelt öva in olika rutiner. Som att när man kommer in genom dörren hänga upp jackan, lägga eller hänga sina nycklar på sina ställen och ta av sig sina skor och sätta på rätt plats. Och sedan tömma väskan på saker som inte behöver följa med nästa gång du lämnar huset och sedan hänga upp väskan.

  Sortera posten, lägg lunchlådor där de hör hemma och kasta eller återvinn genast vad du inte behöver behålla, så att sakerna inte blir liggande i hallen, råder Linda Gemal.

  – När du väl har anordnat din landningsbana, gör det till en vana att använda den varje gång du kommer hem – det hela tar bara några minuter, säger hon.

  En bänk att sitta på när du tar på dig skorna - samtidigt som det går att förvara saker i den. Foto: Ellos
  Öppna bild i helskärmsläge

  Bild: Ellos  En trivsam och funktionell hall – steg för steg

  Linda Gemals råd och tips för att skapa en bra yta:

  1. Förbered: Börja med att rensa ut sådant som inte används längre, nästa steg är att organisera och systematisera.
  2. Skapa en landningsbana, som kan innehålla:

  – En dörrmatta för att torka av dina skor
  – Väggkrokar, eller ett ordentligt utrymme i en garderob för att hänga upp dina ytterkläder och väskor
  – Ett fat eller krok för dina nycklar
  – En skål eller behållare för småsaker som pengar och din plånbok
  – En yta, som en hylla eller ett mindre sidobord, för att sortera posten och andra föremål (tidningar, böcker, tidskrifter, inköp) direkt när de kommer in
  – En liten papperskorg och/eller återvinningskärl för inkommande post som inte skall sparas
  – En spegel för sista-minuten-koll innan du lämnar huset

  1. Skapa rutiner och upprepa tills de sitter: Fundera på vad du gör när du lämnar ditt hem och vad du gör när du kommer in genom dörren igen. Var faller det sig naturligt för dig/din familj att lägga/hänga exempelvis nycklar, glasögon, matvaror du handlat hem, träningsväskan och posten med mera? Skapa system som följer dessa naturliga mönster. Det kommer att ta tid att träna och ställa om din hjärna att lägga sakerna på rätt plats - men varje gång du märker att något hamnar på ett annat ställe så stanna upp och lägg undan det på den plats du bestämt dig för.
  2. Låt barnen vara med och skapa ordning: För att göra det lätt för barnen att hålla ordning kan ni sätta upp krokar i deras höjd. Gärna någon rolig krok de själva fått välja och med deras namn på en stor etikett. Här kan de hänga sina jackor, cykelhjälm och annat medan ni vuxna hänger in ert i garderoben.
  3. Inred – när det funktionella är på plats: Inred och dekorera hallen utefter dina och hallens förutsättningar – och i den stil du tycker om. Måla eller tapetsera, använd fina korgar, lådor, hyllor, hängare och krokar. Hitta en snygg spegel och använd levande plantor om du har dagsljus. Annars finns snygga konstgjorda varianter. Placera en bänk med skohylla som går att sitta på när man tar på skorna. Gärna med en mysig sittkudde på. Avsluta med en fin spegel över bänken/skohyllan, gärna med en liten hylla för småsaker som en skål för nycklar och en liten vas med en blomma i.


  Klädhängare som även barnen kommer åt. Och en växt för trivsamhetens skull. Foto: Rusta
  Öppna bild i helskärmsläge

  Bild: Rusta  För dig med en liten hall

  Om du till exempel bor i en lägenhet eller har en mindre hall så finns det ändå saker att göra:

  • Välj mindre djupa garderober, det finns exempelvis de som är 35 centimeter djupa mot vanliga 60. Häng ytterkläderna med framsidan utåt, istället för sidan av plagget.
  • Utnyttja takhöjden: om där är plats ovanpå, kan du sätta upp korgar eller lådor där du kan förvara saker som inte används ofta, till exempel kläder som är ur säsong, väskor och så vidare. Inne i garderoben kan du även sätta lådor eller utdragbara hyllor för alla prylar och plagg.
  • Bredvid garderoben kan du placera en smal hylla med korgar eller lådor; en till varje familjemedlem. Sätt en etikett på med namn, eller ännu roligare, en bild på personen. Här kan sådant som mössa, vantar och halsdukar finnas.

  Här kan du ladda ner artikeln som Pdf

  Kategorier: Blogg