Organisera trädgårdsförrådet

Från Expertkolumnen i Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News.

Fråga:

Nu är det ju full fart med att fixa till trädgården för årets utesäsong. Det är då vi upptäckte (eller kommer ihåg, kanske jag skall säga) att förrådet är katastrof. Det är där vi förvarar gräsklippare, alla trädgårdsredskap, jord, krukor, med mera. Förrådet är stadigt och i ok skick, men ser fruktansvärt ut och där är sådan röra. Vad rekommenderar du? För detta året MÅSTE vi ta tag i det!

Hälsningar,

Mikael och Stina

Svar:

Ja, allt syns bättre när solen kommer fram, på både gott och ont :o) Om förrådet är i gott skick, skulle jag rekommendera en ordentlig tryckspolning och målarfärg -det kan göra underverk. Välj en kulör som antingen smälter in i omgivningen, eller står ut som en rolig färgklick. Beroende på var i trädgården det står, piffa upp runt omkring med stora krukor med växter. Om du hellre inte vill se det alls, kan du t.ex. bygga upp en fin skärm framför, med klängväxter på.

Töm sen ut allt ur förrådet. Gå igenom och inventera vad det faktiskt är ni använder och gör er av med resten. Städa inne i förrådet och måla eventuellt även där för att fräscha upp. Fäst sen upp hyllor, krokar och hållare i olika storlekar - allt baserat på vad det är ni skall förvara där. Utnyttja höjden och var inte rädd för att hänga sällan använda redskap högre upp, för att fria upp yta för sådant som används oftare.

Har förrådet ett “riktigt” golv, kan det vara en bra idé att lägga en in gummimatta att parkera gräsklipparen på. Det blir lättare att hålla rent och skyddar dessutom golvet. Använd er av genomskinliga plastlådor med etiketter för förvaring av t.ex. handskar, fröer, småredskap, osv och ställ dem på hyllorna. Titta gärna på inspirationsbilder på nätet för idéer. Rensa och fixa till redskapen innan ni ställer/hänger in dem igen. Nu vet jag ju inte hur stort förrådet är, men ett planteringsbord kan också vara härligt att ha. Antingen inne i förrådet eller direkt utanför. Där kan du förvara dina krukor, jord och andra tillbehör.


*Linda skriver som ordnings -och inredningsexpert för bland annat Sydsvenskan, HD och Bonnier Local News. Här kommer läsarfrågor och Lindas svar.

Kategorier: Blogg, Expertkolumn Sydsvenskan